Obamova inaugurace byla nejsledovanějším internetovým přenosem

Inaugurace Baracka Obamy se vepsala i do internetových análů, většina portálů, které ji přenášely živě na webu, totiž hlásí rekordní sledovanost. Tím nejsledovanějším kanálem bylo podle všech předpokladů streamované video na webu CNN. V průběhu oficiálního programu se na něj alespoň na chvíli kouklo bezmála 19 milionů zájemců (překonán rekord z listopadových voleb – 5,3 milionů).

Z hlediska paralelně připojených internetových diváků sledovalo streamovaný přenos v jednom okamžiku dokonce 1,3 milionů uživatelů. To je skutečně obrovské číslo a CNN dodává, že samotný multimediální server by dokázal obhospodařit ještě více uživatelů, kdyby ovšem nenastaly díky obrovské návštěvnosti menší výpadky.

Rekordy hlásí i jiné americké weby. Přenos na MSNBC sledovalo úhrnem devět milionů diváků a portál oznámil více než 80 milinoů zobrazených stránek. AKtivita se v průběhu inaugurace zvýšila také na mikroblogu Twitter, lidé napsali pětkrát více zpráviček než je obvyklé.

Tip: Postavte si vlastní YouTube se Sun Streaming System

The Moment

Další novinkou letošní inaugurace je pokus CNN pomocí technologie Photosynth vytvořit největší komunitní trojrozměrné panorama z desítek a stovek fotografií pořízených z různých míst v okolí amerického Kapitolu. Fotografie poskytly nejen renomované agentury ale i jednotlivci na místě a panorama je už dostupné na této adrese.

obama_photosynth1.png  obama_photosynth2.png
Pohled na všechny fotografie synthu a jedna ze scén (celé panorama se skládá z několika zatím nesouvislých scén)

Zatím není zcela spojité a skládá se z několika samostatných celků, cílem by ale mělo být 360stupňové souvislé panorama, které budete moci otáčet kolem středové osy a interaktivně přibližovat.

Další synthy z inaugurace najdete na stránkách Photosynth.net

A nakonec ještě jedna perlička. Webové stránky Bílého domu byly v internetových kuloárech známé svým neskutečně rozsáhlým robots.txt souborem, který informuje vyhledávací roboty, co smí indexovat ve svých databázích a co mají ignorovat. Robots.txt na webu Bílého domu se v průběhu let rozrostl do velikosti více než dvou tisíc řádků, s příchodem Obamy a inovovaných stránek ale podstoupil drastickou dietu a v současné době má kupodivu pouze dva řádky.

Diskuze (8) Další článek: IBM i přes finanční krizi navýšilo čistý zisk

Témata článku: , , , , , , , , , ,