O2 spouští rychlou mobilní síť 5G

Reklama 1. července 2020
Chcete se kouknout do vesmíru? Pozor, bude to riskantní podnik!
Operátor O2 jako první v České republice nabídne zákazníkům možnost využívat nejrychlejší mobilní připojení v síti 5G. Tou do konce léta pokryje 15 % obyvatel Prahy a centrum středočeského Kolína.

„Nová generace mobilní sítě nabídne až desetinásobné rychlosti připojení. 5G však neznamená jen rychlejší stahování. V reálném provozu si chceme otestovat, jak síť funguje pod zátěží, a vyzkoušet různé příklady využití v průmyslu, ve zdravotnictví, u prvků chytrých měst a v dalších strategických oblastech pro ekonomiku,“ popisuje generální ředitel O2 Jindřich Fremuth a dodává: „Vstupujeme tak mezi země, kde začne být 5G síť dostupná běžným zákazníkům. To, zda a jak bude rozšiřování služby pokračovat, záleží také na podmínkách aukce kmitočtů, jejichž stávající podoba však smysluplné investice do další výstavby nepodporuje.“

Připojení k nejrychlejší síti 5G za symbolickou korunu měsíčně

K 5G se budou moct připojit zákazníci O2 v centru Kolína a také v Praze na Starém a Novém Městě, Vinohradech, v Nuslích, Dejvicích a Bubenči. Balíček 5G na zkoušku si zákazníci budou moct od července aktivovat za symbolickou korunu měsíčně v online samoobsluze Moje O2. Pro připojení k nejrychlejšímu mobilnímu internetu 5G zákazníci potřebují také 5G telefon.

Technologii 5G začnou v síti O2 během prázdnin díky nové aktualizaci softwaru podporovat například již prodávané modely Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Samsung Galaxy S20+ 5G. O další telefony v různých cenových kategoriích od Samsungu i dalších výrobců bude O2 nabídku 5G zařízení postupně rozšiřovat. Jejich nabídku najdete na www.o2.cz

O2 testuje různé dodavatele

Nejrychlejší síť buduje O2 společně s firmou CETIN. „Sítě 5G testujeme v reálných podmínkách s předními světovými dodavateli. V loňském roce jsme v Kolíně 5G spustili společně s firmou Ericsson, nyní s testováním pokračujeme s firmami Huawei a Nokia. Zkušenosti z pilotních provozů s různými technologickými partnery nám pomůžou při výběru dodavatele pro celoplošné pokrývání, o kterém zatím není rozhodnuto,“ popsal Jan Hruška.

Gigabitové připojení domácnosti i kanceláře

Sítě 5G najdou využití nejen v mobilních zařízeních, ale také pro pevné připojení domácností a firem tam, kde není dostatečně rychlý tradiční kabelový internet. Vlastnosti sítí 5G umožní také masivní rozvoj internetu věcí a s tím spojené rozšiřování řešení pro automatizaci výroby, chytrých měst a domácností. Nová generace mobilního internetu tak najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, průmyslu a řízení výrobních procesů, sportu, ale také v oblasti zdravotnictví.

Více na www.o2.cz/5g

Další článek: Chcete se kouknout do vesmíru? Pozor, bude to riskantní podnik!

Advertisement AdvertisementAdvertisement