O2 má velký výpadek DNS, uživatelé jsou bez internetu (oživeno)

Čtenáři, které by tato zpráva zřejmě nejvíce zajímala, si jí asi nepřečtou. Mají připojení prostřednictvím operátora Telefónica O2 a už nějakou dobu jim nefunguje internet. Podle zpráv v diskuzních fórech nebo na Twitteru, se jedná o celorepublikový problém a týká se DNS serverů providera.

Chyba se projevuje buď celkovou nedostupností internetového připojení, nebo nedostupností některých zahraničních webových stránek. Nejčastěji si uživatelé stěžují na nedostupnost Facebooku, ale pochopitelně se to netýká jen tohoto webu. Někteří uživatelé nad výpadkem vyzráli použitím alternativních DNS, ovšem ani to nepomáhá vždy.

Není to v poslední době poprvé, co síť Telefóniky O2 trpí podobnými problémy. Výpadek v podobném rozsahu se objevil v půli srpna, kdy poté vyšlo najevo, že operátor nasazoval filtry škodlivého obsahu (více informací zde). Implementuje operátor nové blacklisty zakázaných stránek a je tudíž důvod dnešního výpadku stejný? To zatím nevíme. Na infolince o problému žádné podrobné informace neví. Vyžádali jsme si vyjádření od tiskového mluvčího a očekáváme, že během dopoledne se příčinu výpadku dozvíme.


Oživeno:

Od operátora jsme dostali vyjádření a ukázalo se, že příčinou výpadku byl hackerský útok – více informací v samostatné bleskovce.

Diskuze (42) Další článek: ÚOOÚ dal červenou českému Street View. Kamery jsou prý příliš vysoko

Témata článku: , , , , , , , ,