O víkendu se v Los Angeles rozhodne o nejlepším návrhu marsovské základny. V soutěži je i tým z ČVUT

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 15

Názory k článku

17. 10. 2019 16:45

Jenom maličkost,jak tam ten matroš dostat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (1)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
17. 10. 2019 14:59

Tak doufám, že rozhodovat bude funkčnost řešení a redundance, ne to co má hezčí rendering:)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
17. 10. 2019 12:54

Návrh základny je jedna věc a není žádná jistota, jak to nakonec bude. Přece jen půjde o každý kg/$. Soustředím se spíš na technické řešení ochrany obyvatel před škodlivým zářením, v dlouhém horizontu bezpečnou hermetizaci, lehké, odolné skafandry, zajišťující co nejdéle životní podporu (na Marsu nejsou třeba mohutné do volného prostoru), zajištění stabilních dodávek energií, skladování a likvidaci opadů. Prostě praktické záležitosti, kde je toho k dokončení, otestování mnohem víc. Nějaké návrhy objektů na PC (roky se opakující), pokusy na některých místech na Zemi jsou začátek, ale opravdu jen ten. Realita bude jiná, tvrdá, drsná, neobjede se bez obětí na lidech a teprve první roky života na Marsu lidi naučí, co dělali špatně, kde byli naivní, chybovali, ne každý nakonec psychicky dá krásnou, ale chudou a životu nebezpečnou planetu jakou Mars bezesporu je. Nicméně osídlit se musí, jiné cesty není, co se na Marsu jako civilizace naučíme, se mám bude hodit později v dalších systémech, až nás k nim naše lodě zanesou. Tam vidím budoucnost lidstva, musí růst, zvyšovat výrobu energií, zkoumat nové a ještě složitější stroje na nemechanickém principu, vše ostatní je ustrašené zpátečnictví, které je mi ze srdce odporné.
Dodatek: Zdravím ochránce klimatu - zelené komunisty (klimatická spravedlnost, ale pro koho, výrobce OZE?) a zeptám se, už jste v těch jeskyních, zpátky na stromech, jdete příkladem nebo jen prudíte ostatní spoluobčany - pracující?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (4)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
17. 10. 2019 12:52

Tak doufam, ze to maji promyslene. A treba to konzultovali s elektrikarem, protoze ti resi pri navrhu plosnych spoju ruzna rizika a nebezpeci. Uvedu priklad.
- Jaderny reaktor je blizko obytnych zon. Pokud se neco stane cele to lehne.
- JR je pobliz hangaru. Pokud... s reaktorem lehne hangar. Pokud s hangarem, lodi pri pristani, lehne reaktor i obytna zona.
- Meli by mit 2 mista, kde maji zdroj napajeni, pro pripade, ze jedno odejde nebo ho neco poskodi, tak vzdalene od nej bude jine, kam ten meteorit nedopadl. Pripadne bych uvazoval o treti zdroji jineho typu, ktery by mohli okamzite nahodit, treba solarni clanky.
- Sklad paliva maji pobliz obytne zony i vody. Vypuchne palivo, prijdou o vodu. (podobne jako vybuch kondenzatoru na desce plosneho spoje, tez citlive soucastky davame co nejdal, ze? Je to stejne jako u zdroje napajeni. Zkuste si nekdy zkouknout IT crown a popremislet, proc se Moss tolik smal nad deskou plosneho spoje.)
- melo by byt nekolik moznych cest k dulezitym budovam, kvuli opravam. Na tom schematu maji jednu.
- rover land maji dobre pobliz hangaru, ale spatne daleko od skladu mineralu. sklady mineralu a zbozi by tedy mohli byt pobliz sebe. Stejne tak vodni extraktor. co je dobre, ze sklad paliva a jaderne zdroje maji daleko od sebe, i pristavaci plochu dal od paliva. Jinymi slovy si myslim, ze by parkoviste vozitek melo byt nekde na okraji. Podobne, jak to maji obchodni domy. Cast plochy dum, vedle skladiste. A vedle maji parkoviste.
- a uvazoval bych o tom, ze ubytovac jednotky a mozna i sklady zasypu pod zem. Uz kvuli izolaci a teplu. Tim padem by vozitka mela vice prostoru. Ale z kazdeho prostoru pod zemi bych udelal prechodovou komoru na povrch. Pro pripad nouze. Pro jistotu bych pouzil vice vrstev, 2-3 dvere. Kdyby jedny odesly, dalsi 2 by jistily utesneni.
- jinak bych uvazoval tez o te moderni technologii vyroby supermagnetu a vztycil kolem zakladny magneticky stit. Cili, rozmistil tam sloupky s magnety.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
17. 10. 2019 12:39

a ako vieme ze su tie zakladne na marse aj naozaj postavene a plne funkcne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor