O variantách Windows Vista je rozhodnuto, bude jich šest

Microsoft zveřejnil již definitivní a oficiální seznam verzí Windows Vista, které hodlá prodávat. Každá verze je zaměřena na jiný typ zákazníka a tak najdeme v seznamu jak varianty pro nenáročné uživatele s "horšími" počítači, tak ultimátní verzi se všemi funkcemi.

Po řadě předběžných zpráv a dohadů Microsoft zveřejnil oficiálně finální seznam verzí Windows Vista. Přesné datum uvedení sice stále není známo, ale už je alespoň jisté, které verze budou dostupné a pro koho. I když poslední CTP z minulého týdne je už označováno jako "feature complete" a mělo by tedy obsahovat již všechny vlastnosti finální verze, Microsoft ještě rozhodně není hotov a čeká ho půl roku pilné práce. Než bude uvedena plná verze (stále se hovoří o "druhé polovině roku", konkrétnější odhady pak mluví o září či říjnu), mohou si uživatelé Windows udělat předem alespoň rámcovou představu o tom, která verze bude ta nejlepší pro jejich účely. Celkem bude připraveno šest verzí. Tři verze budou pro domácnost, dvě varianty pro firmy a existovat bude i speciální odlehčená verze pro méně rozvinuté trhy.

Dvě verze pro firmy

Ačkoliv podle některých původních odhadů se počítalo i s verzí pro menší podniky Small Business, nakonec žádná taková verze nebude a základní firemní verzí bude Windows Vista Business. Je určena pro firmy všech velikostí. Menším firmám se bude snažit nabídnout snadnější správu a větší zabezpečení, takže budou firmy méně závislé na IT podpoře. Business verze bude obsahovat nové uživatelské rozhraní Windows Aero se všemi dlouho slibovanými a na obrázcích hojně prezentovanými efekty průhlednosti a odrazů. Daleko důležitější však pro firmy bude zřejmě lepší správa dokumentů, s čímž souvisí zejména integrované vyhledávání. Tato verze bude obsahovat i technologii z Windows Tablet PC, tedy zejména rozpoznávání psaného písma a umožní ovládat počítač i přes digitální pero místo klasické klávesnice.

Windows Vista Enterprise je pak určena spíše pro velké organizace s komplexní IT infrastrukturou. Bude obsahovat všechny vlastnosti Business verze, ale navíc je zde kladen zvýšený důraz na bezpečnost, takže bude systém obsahovat podporu šifrování na hardwarové úrovni. Verze Enterprise bude ovšem dostupná pouze organizacím, které mají Microsoft Software Assurance nebo Microsoft Enterprise Agreement. Mezi specifické vlastnosti této verze patří například podpora šifrování disků BitLocker, která znemožní přístup k datům na pevném disku například při ztrátě či krádeži počítače. Pro kompatibilitu starších aplikací je zde mechanismus Virtual PC Express, který umožňuje běh aplikací na starších verzích Windows v rámci virtuálního stroje, který poběží v rámci Vista. Pro firmy pak může být zajímavý i UNIXový subsystém, který umožní uživatelům provozovat nijak neupravené unixové aplikace na počítačích s Vista Enterprise.

"Startovací" verze

Pro méně rozvinuté trhy, tedy zejména chudší země, přichystal Microsoft stejně jako v případě Windows XP i tzv. Vista Starter edici. Bude prodávána pouze společně s novými počítači na zvolených trzích a bude mít stejná omezení jako Starter verze systému XP, tedy zejména možnost současného běhu jen tří aplikací, každá pak s maximálně třemi současně otevřenými okny. Na rozdíl od všech ostatních verzí bude tato varianta dostupná navíc jen ve 32-bitové verzi.

Tři verze pro domácnost

Pro domácí uživatele jsou určeny celkem tři verze a to především podle nároků jednotlivých uživatelů a částečně také podle hardwaru, kterým disponují. Nejzákladnější variantou bude Windows Vista Home Basic. Ta je určena pro nenáročné uživatele spíše s "low-endovými" sestavami. Nebude totiž obsahovat pokročilé grafické efekty, které jsou součástí rozhraní Aero. Nebude mít ani "Media Center" funkce a nenabídne ani pokročilé zvukové vlastnosti verze Premium. Nabídne však uživatelům zlepšenou bezpečnost, rodičům pak lepší kontrolu nad svými dětmi (Parental Controls) a třeba i novinku v rozhraní - Sidebar. Tato verze je určena pro běžnou práci s Internetem a mailem, používání kancelářských balíků, zkrátka pro běžnou "domácí kancelářskou" práci.

Druhou verzí, která už bude obsahovat rozhraní Aero, pak bude Windows Vista Home Premium. Bude mít všechny vlastnosti verze Home Basic a kromě zmiňovaného rozhraní pak ještě integrované vyhledávání, bude mít vlastnosti Windows Media Center, takže nebude například problém spojit systém s Xboxem 360 a podobně. Najdeme zde i funkce Windows Tablet PC. Bude mít integrovány rovněž nástroje pro authoring a vypalování DVD.

Nejtěžším kalibrem pak má být Windows Vista Ultimate. Zjednodušeně řečeno, bude obsahovat vše. Kombinuje vlastnosti verze Home Premium a verze Enterprise a je tak určena těm nejnáročnějším uživatelům, kteří zkrátka chtějí úplně vše. Spojuje funkce pro domácí zábavu, mobilitu i funkce pro firmy.

Další subverze

Jak již bylo naznačeno, všechny verze kromě varianty Starter budou dostupné jak ve 32-bitovém, tak ve 64-bitovém provedení. Dalšími "subverzemi" pak budou varianty, které si vyžádala EU a jsou známé už z Windows XP. Řeč je o variantách bez Windows Media Playeru, které budou označeny Windows Vista Home Basic N a Windows Vista Business N.

Na rozdíl od Windows XP si už Microsoft přestal myslet, že varianty Tablet PC a Media Center jsou zcela odlišným systémem a tak tyto vlastnosti najdeme jak v domácí verzi Premium, tak ve verzi Business a Enterprise, o Ultimate ani nemluvě. Jak se vyjádřil Barry Goffe, ředitel úseku pro zákazníky Windows společnosti Microsoft, u Windows XP šlo vždy o nějaký kompromis. Buď jste měli výborné multimediální funkce a nebo naopak mobilitu. Co ale když chci mít všechno? Pro takové zákazníky je určena právě verze Ultimate. Stále více uživatelů totiž na stejném počítači nejen pracuje, ale slouží jim i jako přístroj pro zábavu. Proto Ultimate kombinuje vše.

Není šest příliš?

Připadá vám, že je těch verzí příliš mnoho? Tento názor mají i někteří analytici, kteří se domnívají, že ideální by byly pouze verze dvě - verze pro domácí uživatele a pro firmy. Někteří pak dokonce poukazují na příklad Applu, kdy Mac OS X existuje dokonce jen v jedné verzi. Čím více verzí existuje, tím je pro zákazníka obtížnější se rozhodnout pro tu správnou a obtížné je to i pro prodejce, kteří musí být schopni náležitě vysvětlit svým zákazníkům rozdíly jednotlivých verzí. Cílem Microsoftu je však mít více verzí podle různých typů uživatelů a podle jejich rozdílných potřeb. Těžko říct, který z přístupů je lepší pro zákazníka a který pro tvůrce systému.

A co za to?

Na závěr informace o cenách. Bohužel, oficiálně ještě ceník nebyl stanoven. Jak však naznačil Goffe, verze Vista Business bude zhruba na stejné cenové úrovni jako XP Professional, Vista Home Basic pak bude na úrovni XP Home. Nejdražší pochopitelně bude verze Ultimate, ale cenu lze v současné chvíli těžko odhadovat.

Zdroje: Microsoft CZ, Microsoft, News.com

Diskuze (163) Další článek: Detaily o příštím GPU čipsetu od Intelu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,