O čem sní roboti: Recenze Lego Mindstorms NXT

Je málo dětských hraček, ze kterých jsou tatínci nadšenější než děti. Je málo výukových pomůcek, ze kterých jsou učitelé nadšenější než žáci. Je málo kreativnějších a zábavnějších produktů, než tato skvělá stavebnice. Seznamte se s Lego Mindstorms NXT.

Jak se dělá robot

 Papírové návody potřebovat nebudete. Program Mindstorms NXT obsahuje návody v elektronické podobě. Vyberete si vhodný typ a začnete sestavovat model.

 Program vás vede v postupných krocích, kdy stavíte a oživujete robota po částech. Postupně tak pochopíte jeho funkce.
 Po fyzickém sestavení robota následuje programování. Pomocí pospojovaných funkčních kostek s cykly a větvením poskládáte na obrazovce výsledný program. Každá kostka má další nastavitelné parametry, u motorů volíte způsob otáčení, u čidel prahové hodnoty.

 Můžete jít do hloubky a předávat parametry mezi jednotlivými moduly či využívat proměnné. Pro základní práci to ale není vůbec nutné.
 Po naprogramování přenesete program přes USB kabel do řídící kostky a můžete jej spustit.

Zatímco Lego není třeba nikomu představovat, Mindstorms NXT si to zaslouží. V jedné krabici dostanete stavebnici chytrých robotů, které si musíte nejen sestavit, ale také naprogramovat. Z počáteční hromady Lego kostek vyrobíte průzkumné vozidlo, tancujícího robota, útočícího štíra, zkrátka cokoli, na co si jen vzpomenete. Aby to nebyla jen mrtvá hromada kostek, využíváte řídící jednotku obsluhující tři servomotory a čtyři čidla – vzdálenost, světlo, dotyk a zvuk. Kostku naprogramujete na počítači i bez velkých znalostí programovacích jazyků, přičemž drsňáci to mohou zkusit ve Visual Studiu s doplňkem Microsoft Robotics Studio.

Sestav, naprogramuj, ožij

Hlavní kouzlo Mindstorms NXT je v kreativním přístupu od samého počátku. Nemáte nějakého předchystaného robota, kterého jen oživujete. Sami si musíte vymyslet, jak daný cíl co nejlépe dosáhnout kombinací vhodně pospojovaných dílů a vhodného programování. Neladíte tak jen program, ale upravujete i kostky a rozmístění čidel. Celé je to přitom velmi názorné a jednoduché. Takže se můžete soustředit skutečně na samotný problém, ne na zbytečné překážky.

S Mindstorms dostanete návody na stavbu a oživení čtyř základních modelů – auta, štíra, robotické ruky a humanoida. Liší se složitostí stavby i programování, po jejich sestavení rychle pochopíte základy a budete je různě vylepšovat. Po pár dnech už budete sami přicházet s novými typy robotů.

Základní programování zvládnete přímo na řídící jednotce s LCD displejem. Většinou ale na ní jen vyberete potřebný program

Využije i telefon

NXT není prvním krokem Lega do světa robotiky. Předchozí Mindstorms ale měl řadu problémů, motory nebyly synchronizované a udržení robota v přímém směru bylo obtížné, čidla nebyla tak kvalitní a modely dostatečně odolné. Nový NXT využívá robustní pevné propojené Technics díly a motory současně obsahují čidla otočení. Mohou tak být synchronizované, nebo naopak pracovat jako snímače otočení – například pro ruční ovládání. Čidla jsou také propracovaná. Vzdálenost můžete měřit v centimetrech do dvou metrů, světlo v úrovních jasu, přičemž pro rozpoznávání odstínů barev můžete využít přisvětlovací diodu. Také zvuk měří na škále, pracuje ale s procentovou stupnicí nikoli přímým vyjádřením v decibelech. Pouze tlakové čidlo je typu zapnuto/vypnuto.

Čidlo pro vzdálenost vypadá jako oči robota Číslo 5. Není divu, že již existuje funkční NXT model tohoto známého filmového robota

Díky Bluetooth mohou mezi sebou spolupracovat až čtyři řídící jednotky, případně lze program řídit z počítače. Z několika sad stavebnic tak vytvoříte i velmi náročné roboty s mnoha čidly a motory. V řídící jednotce můžete mít uloženo několik různých programů, jste ale omezeni malou kapacitou paměti. Ta bude stačit u náročnějších robotů sotva na jeden program.

Nebezpečně návykové

Cílovým určením pro Mindstorms NXT jsou děti od deseti let, nadšení z něj budou ale i mnohem starší. Navíc jsou skvělou učební pomůckou pro výuku základů robotiky a řešení problémů. Když si děti sami oživí robota, který jezdí po místnosti a vyhýbá se překážkám, budou nadšené a zabrané do dalšího vylepšování. Díky základu v Lego Technics lze stavebnici snadno rozšiřovat a oživovat jinak nehybné Technics modely.

Vzhledem k nabízeným schopnostem je cena 9 000 Kč skutečně výtečná. Zatímco ostatní Lego stavebnice jsou hromadou kostek s návodem, tady získáte nejen stavebnici, ale i pokročilý systém s čidly a motory. Pokud chcete kreativní zábavu na dlouhé zimní večery, NXT stojí za to.


Lego Mindstorms NXT
robotická stavebnice
9 000 Kč s DPH
mindstorms.lego.com
počet dílků 577
řídící jednotka 4 vstupy, 3 výstupy, 4 tlačítka, LCD displej, Bluetooth, USB, vestavěný reproduktor
kapacita paměti 32 kB
napájení 6× AA baterie
čidla ultrazvuk pro vzdálenost, optické čidlo s volitelným přisvětlováním pro jas/odstín barev, mikrofon, mechanický spínač
motory 3 servomotory s čidly natočení, synchronizované pro přímý pohyb
 
Verdikt
Lego Mindstorms NXT je pro počítačové nadšence návykovou drogou. Využití najde nejen doma, ale i při výuce a v zájmových kroužcích. Bohužel nejdou dokupovat jednotlivá čidla samostatně, jen v rámci celých sad.
funkce (40 %)
10
výbava (30 %)
9
rozšiřitelnost (10%)
8
cena (20 %)
9
celkem 93 %
 
 
kreativní zábava
využitelná čidla
jednoduché programování
   
 
kapacita paměti
další čidla jen v celých sadách

Video najdete na blogu redaktoři.cz.

Produkt do testu zapůjčila společnost Microsoft ČR. Za zapůjčení děkujeme.

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 23/06.

 

 

Diskuze (35) Další článek: Oživeno: Internet Explorer 7 v češtině - doplněn odkaz na stažení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,