O bezpečnost japonských elektronických voleb se má postarat blockchain

Japonská Cukuba experimentuje s elektronickými volbami, které okořenila jedna z použitých technologií – blockchain. Město, kterému se díky významné univerzitě říká také Tsukuba Science City, jej používá jako bezpečnostní prvek proti podvodům a neoprávněným změnám hlasování.

Blockchain je typ databáze, který proslavily především současné kryptoměny v čele s bitcoinem. Jeho princip spočívá v tom, že jeden záznam matematicky navazuje na druhý, takže dohromady skutečně tvoří jakýsi řetěz.

Klepněte pro větší obrázek
Blockchainovou databázi tvoří bloky dat, které na sebe musejí matematicky navazovat. Pokud dojde zpětně ke změně byť jen jediného bitu kdesi uprostřed, celý blockchain se zhroutí. Právě to jej má chránit před podvrhy a útoky.

Co je jednou do blockchainu uloženo, to již nelze změnit, porušila by se totiž matematická integrita kontrolního součtu. Nehrozí tedy, že do databáze kdokoliv vstoupí a změní údaj. Celou by ji rozbil. Právě proto blockchain v kryptoměnách slouží jako obrovská účetní kniha transakcí – převodů z jedné peněženky do druhé.

Podobným způsobem má blockchain i v Cukabě, namísto transakcí však bude evidovat hlasy. Nutno však podotknout, že se zatím bude jednat pochopitelně jen o místní ankety a hlasování a nikoliv o velké volby, jejichž podmínky pochopitelně upravuje japonská legislativa.

Diskuze (5) Další článek: Baidu spustilo platformu pro trénování umělé inteligence, která nevyžaduje psaní žádného kódu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,