O 7nm výrobu od TSMC je obrovský zájem, ve třetím čtvrtletí budou výrobní linky plně vytížené

TSMC byla první společností, která ve velkém začala dodávat na trh 7nm čipy, konkrétně pro zařízení Applu (Apple A12/A12X). Poté ale následovalo několik problémů – servery firmy zasáhl malware Wannacry a výrobu zasáhla chemická kontaminace. Tím se značně omezily možnosti výroby a dostalo se jen na vybrané zákazníky. Nyní už se dle zdrojů Digitimes vše postupně vrací do původních kolejí a s tím i rychle stoupá poptávka po 7nm výrobě.

Mezi hlavními zájemci o pokročilou výrobu patří jak AMD, které uvedlo 7nm grafické karty a chystá i 7nm procesory s architekturou Zen 2, tak i například různí výrobci mobilních zařízení, kteří potřebují pro výrobu čipů použít 7nm čipu z důvodu dalšího zvýšení výkonu a snížení spotřeby.

Nové 7nm čipy budou ale i v podobě výkonných serverových čipů, specializovaných čipů pro akceleraci umělé inteligence a podobně. Výroba by ve velké míře měla běžet ve druhé polovině roku, přičemž ve třetím čtvrtletí se očekává, že linky budou zcela plné a noví zájemci si tak budou muset nějakou dobu počkat.

Diskuze (8) Další článek: Ford chystá elektrický crossover inspirovaný Mustangem. Na jedno nabití ujede až 600 kilometrů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,