GPP

Nvidia zrušila kontroverzní GeForce Partner Program. Do herních značek pustí i konkurenci

Velkou kontroverzi spustil z kraje roku program GeForce Partner Program (GPP), který Nvidia připravila pro své hardwarové obchodní partnery. Program totiž nutil výrobce vyčlenit zavedené herní značky výhradně pro grafické karty Nvidie. Nyní tento program ruší, zjevně na základě kritiky a hrozících právních sporů.

Herní řady hardwaru jako jsou ROG od Asusu, Aorus od Gigabyte nebo Gaming od MSI nově nesměly obsahovat grafiky od AMD. GPP se mělo vztahovat i na herní notebooky. Pokud by výrobci odmítli do tohoto programu vstoupit, hrozilo jim ze strany Nvidie omezení v dodávce čipů, herních balíčků a dalších výhod, které byly do té doby zcela běžné i bez GPP.

Nvidia svůj záměr objasnila tak, že od výrobců pouze chtěla označení produktových řad, ve kterých budou použity grafické karty Nvidie. Nenutila výrobce přímo k tomu, aby své stávající herní řady vymezily jenom pro ni. Jenže na trhu má převahu a většina herního hardwaru je založena právě na kartách Nvidie. A tak bylo logickým krokem stávající herní řady vyčlenit jen pro ni a pro karty od AMD vytvořit případně nové.

Nejvíce bylo tímto krokem zasaženo právě AMD, jehož grafické karty by se dostaly do pozadí a v marketingových kampaních na tradiční herní řady hardwaru by nebyly promovány.

Situace byla po zavedení GPP matoucí. Z herních řad začaly mizet karty AMD, a protože vše probíhalo docela rychle, vázla komunikace vůči zákazníkům. Na dotaz, proč mizí produkty AMD z herních řad, odpověděl neinformovaný marketingový pracovník Gigabytu dokonce v tom smyslu, že produkty s čipy AMD nejsou herní, ani určené pro hraní her.

I toto vyjádření názorně ukázalo, jak byly firmy na GPP a související podmínky nepřipravené, což zaskočilo asi i samotnou Nvidii. Asus jako jeden z prvních začal tuto situaci řešit velmi rázně, a to vytvořením zcela nové herní značky Arez, která vychází historicky z grafických karet Ares, které kdysi byly špičkovou herní nabídkou výrobce a používaly vodní chlazení. Co udělá Asus nyní? Možná tuto značku opět rychle zruší. To se dozvíme v následujících dnech.

Byly však firmy, které GPP nepodepsaly a rázně se proti tomuto postavily. Šlo například o Dell a HP. Začalo se mluvit o žalobách a dokonce tento program započala vyšetřovat americká FTC a podnět dostala i Evropská komise.

Nvidia nyní s programem couvá bez bližšího vysvětlení. Nepřipouští nic z toho, co bylo tomuto programu nejvíce vytýkáno a označuje uniklé informace o programu za zkreslené dezinformace. Zrušení programu má prý zabránit jejich dalšímu šíření.

Jenže pokud by podmínky GPP byly opravdu zcela legitimní a čisté vůči konkurenci, logicky by stačilo k objasnění situace to, že by je Nvidia prostě zveřejnila. Jenže k tomu nedošlo a vyjadřovat se k nim zjevně nesmí ani zapojení partneři...

Diskuze (13) Další článek: Do Messengeru vlítne rozšířená realita. Firmy mohou ukázat produkty tak, jako byste je měli

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,