Nvidia už začíná pohlcovat 3dfx

Bereme si inženýry, továrna na karty nás nezajímá. Takový je aspoň prezentovaný názor vedení firmy Nvidia.
Nvidia už začala v praxi naplňovat pohlcení společnosti 3dfx. Ačkoli ještě akcionáři 3dfx musí schválit prodej intelektuálního vlastnictví 3dfx do rukou Nvidie, ta už začala plně pracovat na tom, aby získala vývojářský tým inženýrů, ti v podstatě jako jedni z mála zaměstnanců 3dfx budou mít práci jistou. Problémy naopak čekají továrnu 3dfx na grafické karty, která se nachází v Mexiku. Ta totiž není součástí koupě Nvidie a 3dfx ji bude muset ještě prodat samostatně. Nvidia chce i nadále zůstat společností vyrábějící pouze grafické čipy a nechce jít cestou 3dfx. To ukázalo, že tento krok akorát rozezlil konkurenci, která nemohla mít čipy za stejných podmínek jako mateřská firma.

Často se uvádí, že Nvidia pohltila 3dfx především kvůli anulování vzájemných patentových sporů, Pochopitelně to ale nebude jediný prvek celého obchodu. Celosvětově jsou například na kritické vytíženosti továrny vyrábějící grafické čipy. Nvidia i ATI si nechávají vyrábět čipy na různých místech planety a často stojí před situací, že prostě víc vyrobit nemůžou, poptávka je obecně vyšší, než se stíhá vyrábět. Proto určitě Nvidia využije i kapacity, které doposud využívala 3dfx. Z původního 3dfx tak zřejmě v krátké době zůstane pouze vývojové oddělení, které bude pracovat na integraci technologických vychytávek do budoucích produktů Nvidie. Logicky Nvidia neshodí 3dfx do koše jen tak, nejdříve ho pořádně vymačká do poslední kapky.

Protože Nvidia získá i práva na značky 3dfx a Voodoo, které mají výrazně lepší zvuk než poslední produkty s tímto jménem, spekuluje se, že Nvidia prodá jen značku Voodoo nějakému smluvnímu výrobci grafických karet. Dost dobře si ale nedokáži zatím představit kartu Voodoo třeba s čipem GeForce 2 MX, nějak mi to nejde dohromady.

Diskuze (3) Další článek: Canon CD-300 - Technické parametry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,