Nvidia uvedla nForce 2

Hlavní novinkou je podpora DDR400, v rukávu je ale pár dalších zajímavostí jako třeba dvojité síťové rozhraní či podpora dvou monitorů.
První verze čipové sady nForce řádně před svým příchodem namasírovala zástupy nedočkavých zájemců, jak se ale ukázalo později v testech výkonnosti, nejednalo se o takovou pecku, aby to způsobilo výraznější otřesy mezi integrovanými čipovými sadami.

Nově představená nForce 2 slibuje několik zajímavých vylepšení, díky kterým se může i na základní desce integrované řešení směle měřit s našlapanými sestavami. nForce 2 je stále určená pouze pro procesory AMD, pro Pentium 4 nemá Nvidia potřebnou licenci.

Nejvíce propagovanou je technologie Dual DDR umožňující dvoukanálovou komunikaci s DDR pamětmi až do frekvence 400 MHz. DDR400 zatím na trhu masově nejsou, ale v době, kdy budou k dispozici finální základní desky s nForce 2, to může již vypadat jinak. NForce 2 podporuje až 3 GB paměti, přičemž předchozí verze byla omezena na 1,5 GB. Maximální datový tok se zvýšil z 4,2 Gb/s na 6,4 Gb/s.

Nové grafické jádro obsahuje procesor Geforce 4 MX taktovaný na 200MHz, který by měl dle Nvidie přinést o 50 procent vyšší výkon ve srovnání se starším nForce 420. podporována je také AGP 8x. Nová integrovaná gafika ale bude podporovat i nView, tedy dvoumonitorovou konfiguraci. Na desce mezi základními konektory tak nahradí výstup pro druhý monitor sériový port, který se přesune na záslepku slotu. Budou tak možné kompaktní počítače s podporou dvou monitorů bez další grafické karty. Pochopitelně ale bude podporován volný AGP 8x slot pro případné nahrazení vestavěné grafiky nějakou jinou. Na trhu bude i nForce 2 bez integrované grafiky pro ty, kteří by stejně vestavěnou grafiku nevyužili.

K dispozici budou dvě varianty MCP (Media Communications Processor), obě budou podporovat až 6 USB 2.0 portů, rozhraní ATA-133 a síťové rozhraní od NVidie. Vylepšený MCP-T navíc obsahuje podporu FireWire a další síťové rozhraní 10/100 od 3Comu. Díky takto integrovaným dvěma síťovým kartám se může i počítač s integrovaným čipsetem bez jakýchkoli přídavných karet chovat jako gateway mezi dvěma nezávislými sítěmi. Nvidia to míří především na domácí počítače pro sdílení připojení k Internetu. Nicméně v podnicích třeba ocení možnost výměru mezi Nvidií a 3Comem v rámci jednoho počítače.

Nová nForce 2 tak míří vylepšeními nejen co do zrychlení grafiky a vlastního výkonu, ale ještě více rozšiřuje podporu různých standardů. Zajímavá je podpora dvou monitorů přímo na základní desce nebo podpora dvou síťových rozhraní. Díky tomu by se mohla nForce 2 objevit i v zařízeních, které doposud byly mimo dosah kompatních integrovaných počítačů. Vzhledem k tomu, že současný XBox využívá komponenty Nvidie vycházející z nForce, jsou jistě parametry nForce 2 příslibem vlastností chystaného následníka XBoxu.

Na trh přijde nForce 2 do dvou měsíců, příští měsíc naběhne výroba a ABIT, Asus, EPoX, Chaintech, Leadtek nebo MSI již nyní slíbili základní desky s tímto procesorem.

Diskuze (37) Další článek: Problém s DirectX 8.1 a procesory od AMD

Témata článku: , , , , , , , , , ,