Nvidia | Superpočítače | Ampere

Nvidia uvádí výpočetní modul A100 s 80 GB paměti HBM2. Je určena pro superpočítače a akceleraci A.I.

V květnu tohoto roku Nvidia představila výpočetní grafické karty a systémy postavené na architektuře Ampere, které byly určené pro servery, datacentra, superpočítače a další náročné oblasti.

Základem všeho byla výpočetní karta Ampere A100 s 40 GB rychlé paměti HBM2. Nyní však Nvidia připravila novou variantu karty A100, která má dvojnásobnou kapacitu paměti – celkem tedy 80 GB.

Propustnost paměťového systému je 2 TB/s. Spolu s třetí generací tensor jader jde o klíčové vlastnosti pro akceleraci vybraných výpočtů, obzvláště pak při učení umělé inteligence s využitím velkých modelů pro kvalitnější a efektivnější provoz A.I.

Nvidia rovněž znovu upozorňuje, že oproti minulé generaci Volta poskytuje čip 20× rychlejší akceleraci A.I. s podporou formátu TF32, je 2,5× rychlejší ve formátu FP64 a 20× výkonnější při využití formátu INT8. Samozřejmostí je podpora datového formátu BF16.

S uvedením nového modelu souvisí i dostupnost novější verze malého „superpočítačového“ boxu DGX Station A100, který obsahuje čtyři zmíněné karty propojených do společného výkonu a sdílené paměti díky technologii NVLink. Tento počítač tak poskytuje 2,5 PFLOPS „A.I. výkonu“ s 320 GB paměti HBM2.

Uvnitř počítače je i 64jádrový proces od AMD a 512 GB operační paměti. K dispozici jsou případně i speciální DGX zobrazovací adaptéry, které zvládnou až čtyři monitory přes Displayport s rozlišením až 4K. jako výkonné úložiště slouží 7,68TB SSD NVMe. Vše je chlazeno tichým systémem s mnoha heatpipe trubicemi.

Pokud potřebujete výkon DGX Station A100 rozložit napříč různými pracovišti nebo pracovníky, není to problém – podporován je provoz až 28 oddělených instancí pro zpracování rozdílných úloh.

Pro ještě náročnější případy, kdy se systémy skládají do takzvaných SuperPODů, lze využívat i rozšířené verze s celkem 640 GB paměti. Nové systémy budou k dispozici koncem tohoto roku

Diskuze (2) Další článek: Qualcomm by mohl Huawei vytáhnout z krize. Může mu dodávat čipy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,