Nvidia uvádí nové mobilní grafiky řady GeForce 800M

Notebooky a další formy úsporných počítačů se dočkají nových mobilních grafických karet od Nvidie. Některé modely už mají i nejnovější architekturu Maxwell.

Na konci minulého měsíce jsme v článku představili novou architekturu Maxwell od Nvidie, která přináší především dvojnásobné zlepšení poměru výkonu a spotřeby – při srovnání s architekturou Kepler. Nvidia ale představila pouze jeden model pro středí třídu – GeForce GTX 750.

Nyní Nvidia uvedla novou generace mobilních grafik, které se objeví ve výkonnějších noteboocích nebo počítačů v monitoru během tohoto roku.

Nvidia GeForce GTX 800M: s Maxwellem jen slabší modely

Nová nabídka mobilních grafických karet od Nvidie zatím obsahuje osm modelů, které podobně jako desktopové modely musí spoléhat na starou 28nm technologii výroby. Smutnou zprávou je, že z osmi představených modelů je pouze pět vybaveno čipy s novou architekturou Maxwell, ostatní jsou na bázi Kepleru. Další negativem je, že novou architekturu mají pouze ty nejslabší modely.

 2014-03-14 v 8.00.08.png 2014-03-14 v 8.00.20.png
Přehled modelů GeForce GTX 800M

Čipy s architekturou Maxwell jsou tak v modelech střední třídy - GeForce GTX 850M (jádro s frekvencí 875 MHz, 640 CUDA procesorů, 2 GB paměti GDDR5 na 2,5 GHz) a GeForce GTX 860M, která má zvýšenou frekvenci jádra na 1 029 MHz (s podporou Turba) a podporuje i zapojení SLI.

NVIDIA_GeForce_800M_Series_Performance_Boost_Wide.png
Zvýšení výkonu oproti minulé generaci dle Nvidie

Oba dva modely mají 128bitové paměťové rozhraní a stejnou frekvenci i kapacitu pamětí. Další tři jsou pak v nejnižší kategorii – GeForce 840M, 830M a 820M. Všechny tři nejslabší modely s Maxwellem mají 64bitové paměťové rozhraní s 2 GB paměti, bližší detaily zatím nebyly zcela odhalené.

Vyšší modely GeForce GTX 860M, 870M a 880M obsahují čip s architekturou Kepler a mají až 4 GB paměti (až 256bit).

Dle Nvidie je výkon oproti srovnatelné minulé generaci modelům vyšší o 15 % až 60 % dle konkrétního modelu. Maximální výkon však ve většině případů není v mobilních zařízeních na prvním místě, je totiž úzce svázán se spotřebou, která ovlivňuje třeba výdrž baterie.

NVIDIA_840M_Iris_Comparison_Wide.png
Srovnání spotřeby a výkonu

Maxwell má dvakrát lepší poměr výkonu na jeden watt a nelze se tak divit, že se Nvidia chlubí skvělou spotřebou i ve srovnání s čipy od Intelu – Intel HD 4400 a Iris Pro. Nvidia stejně jako u desktopových modelů podporuje technologii Gamestream, která slouží pro streamované hraní her přes síť i v zařízení, která mají minimální výkon. Stačí tak pouze schopnost plynule akcelerovat video. Nechybí možnost zapojit více karet do společného výpočtu a chytré propojení s integrovanou grafikou – Optimus.

NVIDIA_GeForce_800M_Series_Battery_Boost_Graph_Wide.pngNVIDIA_GeForce_800M_Series_Battery_Boost_Wide.pngNVIDIA_GeForce_800M_Series_Gamestream_Boost_Wide.pngNVIDIA-GeForce-800M-Slides (16)_575px.jpg

Pro notebooky je zaměřená i technologie Baterry Boost, která automaticky upravuje výkon a spotřebu mobilní grafiky i při hraní, takže můžete hrát na baterii zase o něco déle. Samozřejmě výměnou za trochu výkonu.

Testy ze světa

Vzhledem k tomu, že jde o mobilní grafiky, testů je zatím velmi málo, stejně tak notebooků, které jsou novými čipy vybavené. K prvním testům výkonu se ale dostaly redakce webů Hardware Heaven, Cnet, Laptop Magazine a NotebookCheck.

NVIDIA_GeForce_880M_Laptops_Wide.jpg
Notebooků s novými grafikami GeForce GTX 880M je zatím málo, například MSI GT60/GT70 nebo Asus G750

Na různých modelech nových notebooků tak byl otestován rozdíl mezi GeForce GTX 780M a 880M (Kepler) a také v rámci slabších modelů GeForce GTX 760M a 860M. Testy ve hrách byly provedeny v rozlišení Full HD, které je u herních notebooků už pomalu standardem.

 2014-03-14 v 9.20.24.png 2014-03-14 v 9.20.34.png 2014-03-14 v 9.21.28.pngbioshock-high.jpgMetro-high.jpg

Jak je vidět, i nový model s Keplerem poskytuje celkem slušné zvýšení výkonu, které se samozřejmě liší dle konkrétní hry – od přibližně 10 % až do 60 %. Stejný rozdíl lze vidět i v rámci GeForce GTX860M vs. GTX 760M.

Především pro hráče

Moderní hybridní procesory jsou už vybavené dostatečně výkonnými integrovanými grafikami, které stačí nejen na běžné kancelářské použití a prohlížení internetu, ale i akceleraci videa všeho druhu a základní hraní her. Samostatná grafika, která nabízí ještě vyšší grafický výkon, je tak nutností především pro hráče nebo náročnější uživatele, kteří možnosti, výkon nebo technologie dané grafiky potřebují a integrovaný grafický čip v procesoru jim nestačí.

Nvidia zatím představila modely s s architekturou Maxwell pouze ve slabší třídě, což bude znamenat hlavně boj proti grafikám od Intelu. Ve vyšší třídě naopak zatím nabízí pouze vylepšené modely se starší architekturou Kepler, i když je zvýšení výkonu znát, spotřeba se příliš nezlepší.

NVIDIA_Maxwell_Most_Efficient_Ever_Wide.png

Pro detailnější pohled a srovnání tak nezbývá počkat na větší záběr testů a srovnání jednotlivých notebooků. Nové mobilní grafiky se však neobjeví pouze u notebooků, ale i v rámci počítačů All in One a dalších forem.

Diskuze (1) Další článek: Chytré hodinky od Googlu jsou prakticky jisté, známe hlavní parametry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,