Nvidia | Grafické karty | GeForce RTX 3000

Nvidia ukázala vysoký výkon GeForce RTX 3080 při rozlišení 4K ve hře Doom Eternal

Před pár dny Nvidia představila novou generace desktopových grafických karet GeForce RTX 3070, GeForce RTX 3080 a tak trochu speciální GeForce RTX 3090, která je spíše náhradou Titana z minulé generace.

Doposud nejsou k dispozici nezávislé testy výkonu, ale Nvidia se rozhodla ukázat reálný výkon při hře Doom Eternal, která běžela na maximální detaily (ale bez HDR) a v rozlišení 4K. Ve videu přitom porovnává výkon GeForce RTX 3080 a starší GeForce RTX 2080 Ti s použitým rozhraním Vulkan.

Zatímco GeForce RTX 2080 Ti je ráda, že dává v průměru kolem 90 snímků za sekundu, nová GeForce RTX 3080 má průměr kolem 130 fps s tím, že při náročnějších scénách dojde k poklesu k 110 snímků za sekundu a když se nic moc neděje tak vystřelí klidně i na 175 fps.

Vysoký počet snímků je důležitý hlavně ve spojení s displeji s vysokou frekvencí, kdy tato kombinace dokáže poskytnout jasně měřitelnou výhodu třeba v kompetitivním hraní. Doom Eternal je ale graficky méně náročnější hrou, protože engine je hodně optimalizovaný a moderní hry v tomto rozlišení na maximální detaily jsou obvykle mnohem náročnější.

I tak lze ale předpokládat, že bude splněno tvrzení, že s GeForce RTX 3080 si užijete hry minimálně na 4K@60 i se zapnutým ray tracingem. Alespoň do té doby, než se objeví ještě náročnější hry.

Diskuze (18) Další článek: Facebook zkoumá vliv sítě u voleb. Zkouší platit uživatelům, aby sociální síť nepoužívali

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,