Notebooky | Nvidia | Grafické karty

Nvidia tvrdě zakročila. Výrobci notebooků budou muset přesně uvádět, jaký model grafiky GeForce RTX 3000 používají

Na konci minulého měsíce jsme informovali o problému, který souvisí s novými mobilními grafickými kartami řady GeForce RTX 3000 od Nvidie. Nvidia totiž vyrábí celkem 28 různých konfigurací a rozdíly jsou tak velké, že některé GeForce RTX 3080 jsou pomalejší než vybrané verze GeForce RTX 3060. Tím se dá snadno manipulovat a snadno oškubat nic netušícího zákazníka ze strany výrobců notebooků.

Nvidia se ale k tomu problému postavila přímo. Zatímco dříve výrobcům notebooků pouze doporučila uvedení všech potřených informací o konfiguraci grafické karty a výrobci jako MSI, Asus, Dell a další tomuto doporučení nejspíše záměrně nevyhověli, nyní už musí.

Snímek obrazovky 2021-01-27 v 12.48.54.jpg
Přehled všech variant mobiních grafik řady GeForce RTX 3000 od Nvidie. Rozdíly ve výkonu jsou obrovské a matoucí (Zdroj: Videocardz)

Nyní totiž Nvidia už tyto dodatečné přesné informace o použitém modelu grafické karty vyžaduje a výrobce notebooků ji musí bezpodmínečně splnit. Podrobnější informace už tak na stránkách začala uvádět společnost Gigabyte, stejně tak Asus nebo XMG. Další výrobci jistě budou následovat.

Určení modelu tak bude pro zákazníky transparentnější a to i díky přehledné tabulce od webu Videocardz a dodatečným údajům i v ovladačích (Nvidia Control Panel).

Diskuze (19) Další článek: Vy a počítač: S jak velkým diskem si vystačíte na soukromém počítači?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,