Hardware | Nvidia | Grafické karty

Nvidia Titan V: nová grafická desktopová karta s architekturou Volta je na světě. Cena ale nepotěší

Po dlouhém čekání Nvidia konečně uvedla první desktopovou samostatně prodávanou grafickou kartu, která je postavená na nové architektuře Volta. Stejně jako u minulé generace, nejdříve míří do hi-endu s cílem zaujmout hlavně profesionály a hráče, kteří mají peníze nazbyt.

Nvidia Titan V 12nm čip s 21,1 miliardy tranzistorů a 5 120 CUDA jádry, který pracuje na frekvenci 1 200 MHz až 1 455 MHz (Boost). Počet texturovacích jednotek je 320. Čip je kombinován s 12 GB rychlé paměti HBM2 s 3072bitovým rozhraním a propustností 652,8 GB/s.

Čip má celkem 640 speciálních tensor jader, které nabízí až 110 TFLOPS výpočetního výkonu (FP16), což je ideální pro strojové učení a umělou inteligenci. Karta má klasický dvouslotový chladič, TDP 250 W a vyžaduje pouze jeden šestipinový a jeden osmipinovým externí PCI Express konektor. Mezi výstupy jsou tři Displayporty a jedno HDMI.

Rozhodně ale nepotěší cena, která je sice normální pro použití v profesionální oblasti (tensor jádra zajistí desetinásobné zrychlení oproti minulé generaci), v případě použití pro hry je ale zcela mimo – 2 999 dolarů, tedy v přepočtu na naše podmínky kolem 90 000 korun s DPH. Dostupnost je ale okamžitá.

Zatím není jasné, kdy Nvidia představí upravené a nejspíše o trochu pomalejší modely pro hráče, pravděpodobně se ale dočkáme začátkem příštího roku.

Diskuze (10) Další článek: Závod o Enceladus: Objeví mimozemský život jako první NASA, nebo ruský miliardář?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,