Nvidia | Grafické karty

Nvidia RTX Titan: nová grafická karta pro hardwarové nadšence s cenou ve výšinách

Nvidia uvádí na další generaci grafických karet Titan, tentokráte s přídomkem RTX, což má zdůrazňovat hardwarovou podporu technologie ray tracing, jako mají již prodávané herní grafické karty GeForce RTX založené na čipech Turing. Titan RTX však oproti nim nabídne plně aktivní 12nm čip s označením TU102 s celkovou velikosti 752 mm².

Grafický čip má aktivních 4608 stream procesorů, došlo i k posílení texturovacích jednotek a posíleny jsou i jednotky starající se o ray tracing. Nvidia sice nenavýšila základní takt jádra, ovšem boost frekvence poskočila na 1770 MHz, což je nárůst o 8,3 % vůči herní RTX 2080 Ti. Proto by měl po stránce herního výkonu nový Titan RTX nabídnout zhruba o 10~15% lepší výkon, než GeForce RTX 2080 Ti.

Ovšem za tento nárůst výkonu si pořádně připlatíte, cena totiž narostla z 1 199 na 2 499 dolarů. Po přepočtu na české koruny a přičtení DPH vychází cena na cca 69 000 Kč.

Výkon ve hrách nestoupne o nějak závratný skok, ovšem musím upozornit na to, že u této karty Nvidia již neaplikuje snížený výpočetní výkon skrze tensor jednotky ve sčítání FP32 přesností, proto nakonec karta v tomto ohledu nabízí 2,3× vyšší výkon. Protože nový Titan RTX míří i na práci, navýšila Nvidia velikost grafické paměti na konečných 24 GB. Použila nové GDDR6 o frekvenci 14 GHz s propustností 672 GB/s.

Příznivce ekologie nepotěší spotřeba, která narostla na 280 W (TDP), a proto karta vyžaduje napájení skrze dva osmipinové konektory. Dejte si proto pozor na volbu kvalitního zdroje, který dokáže bezpečně takovou spotřebu uspokojit. Titan RTX zatím není na skladech, ovšem pokud si jí budete chtít objednat, stačí si na stránkách Nvidie nastavit automatické upozornění a jakmile bude karta dostupná, dorazí vám upozornění na e-mail.

Diskuze (50) Další článek: Apple prodává miliony hodinek, ale stačí to jen na druhé místo

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,