Nvidia povolila SLI u čipsetů Intelu pro plaformu Core i5 a i7 na LGA 1156

Zatímco s platformou Ion pro levné a úsporné procesory dobývá Nvidia svět, sama zatloukla další hřebíček do rakvičky vlastních čipových sad pro nejvýkonnější procesory. Ještě před oficiálním uvedením nové platformy Intelu s paticí LGA 1156 ohlásila, že si přední výrobci desek Intel, Asus, EVGA, Gigabyte a MSI licencovali technologii SLI pro propojení více grafických karet.

U certifikovaných (rozuměj dražších) modelů s čipovou sadou P55 bude možné osadit PC všemi možnými konfiguracemi SLI, včetně Quad SLI (s dvojicí dvoučipových karet).

Kvůli PCIe řadiči integrovanému v samotném procesoru nemůžeme u desek bez dalších přídavných můstků počítat s více než jedním plnohodnotným PCIe ×16 slotem. Nemělo by to ale tolik vadit, protože GeForce v multi-GPU režimu osazení do dvou pomalejších PCIe ×8 slotů příliš nebrzdí.

Co se desek pro Intel týče, jediné modely, které dosud SLI podporovaly a nebyly osazovány čipovými sadami či přídavnými můstky nForce, byly vybrané špičkové produkty s čipovou sadou Intel X58 pro Core i7 Nehalem, které komunikovaly s procesorem Core i7 přes sběrnici QPI.

Nvidia SLI bude tedy dostupné na všech PC platformách včetně nejnovější Core i7, Core i5 (s čipsety Intelu) a deskách s Core 2 Quad, Core 2 Duo a AMD Phenom (čipové sady nForce).

Majitele starších desek s čipovou sadou Intelu mohou počkat, zda a jak se vydaří upravit čerstvý crack na SLI, který má na svědomí jeden čínský programátor.

Váš názor Další článek: Wi-Fi standard 802.11n bude hotov, jde na schválení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,