Hardware | Nvidia | Čipy | ARM

Nvidia odhalila příští generaci svých čipů ARM. Auta dostanou výkonnější mozek

Nvidia na konferenci GTC 2018, která se konala minulý týden, nakonec nepředstavila nové karty Geforce pro hráče, jak se předpokládalo. Hlavními tématy byly superpočítač Nvidia DGX-2, vykreslování RTX nebo autonomní řízení (více zde). Ale došlo i na novinky v oblasti procesorů ARM určených pro výpočetní oblast, ke kterým se teď vrátíme.

ARM procesory Tegra jsou k dispozici již od roku 2008, kdy se svým určením nejvíce soustředily pro mobilní trh. Zde však Nvidia velký úspěch nezaznamenala. Firma se tedy po ústupu z mobilních zařízení začala soustředit na palubní systémy vozidel, konzole a své multimediální přehrávače Shield. Minulý rok také zaznamenala velký úspěch s konzolí Switch od Nintenda.

0d0ebfe8-3aab-478f-b66a-308089bb2d65
Roadmapa systémů Nvidia pro ARM procesory Tegra

Současnou prioritou pro využití čipů ARM jsou v Nvidii systémy pro automobily. Zde má Nvidia aktuální model označený Parker. Avšak již tento rok by se měl dostat na trh jeho nástupce s označením Xavier. Ten je vyráběn novým 12nm procesem s maximální spotřebou 30 W a přináší velký mezigenerační skok ve výkonu.

Řešení Drive Xavier vychází z kombinace menšího ARM čipu s integrovaným GPU, nebo většího systému Drive PX, kde jsou osazeny dvě Tegry a dvě samostatné GPU pro ještě větší výkon. Ten je potřeba hlavně při vývoji plně autonomních vozidel, kde je použita umělá inteligence.

Z Xavieru vychází velké systémy Drive PX Pegassus, které používají architekturu Volta. Drive Pegassus má mít údajně příkon 500 W a výkon úctyhodných 320 TOPS (tera operací za sekundu). Tento výkon se vztahuje na neuronové sítě a nejvíce tomu přispějí nové tensor cores, nově obsažené v architektuře čipů Volta. Předchozí model Xavier má pro srovnání výkon pouhých 30 TOPS, takže mezigenerační skok je obrovský.

Orin má být v budoucnu náhradou za PX Pegassus. Nvidia prozatím neprozradila jaký výkon bude Orin mít, ani další parametry, na to je přece jenom hodně brzy. Však jenom na 7nm výrobní proces, kterým bude nový Orin vyráběn, přejde nejdříve za dva roky. Integrované GPU by však již mělo používat architekturu následující po GPU Volta. Zatím stále není známo, jaký název architektura ponese.

7724e984-9466-4027-a9c0-77a7584e5b9e
Deska systému Drive PX Pegassus (zdroj Nvidia)

ARM procesory Nvidie mají kódová jména podle různých komiksových hrdinů (Xavier je z X-Menů) a Orin v tomto ohledu pokračuje, jde totiž zřejmě o jméno Aquamana z DC Comics. Do budoucna se tedy můžeme těšit na další slavná jména z tohoto universa.

Váš názor Další článek: Jde do tuhého. Oracle požaduje 9 miliard dolarů za zneužití Javy v Androidu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,