nVidia má x86 procesor

Je pravdou, že velké množství procesorů intel je osazeno do počítačů se základními deskami s čipovou sadou stejného výrobce a to samé platí u konkurence, AMD procesory také často šlapou v deskách s čipovými sadami AMD. Jen třetí významný výrobce čipových sad, nVidia, nemá své vlasní procesory, může tedy dodávat čipové sady pouze pro základní desky pro ostatní.

Protože to ale nestačí k získání tak velkého tržního podílu, jaký by si všichni u nVidie přáli, často se na internetu objevují spekulace o tom, že by se nVidia také mohla pustit do výroby x86 procesorů. Jistě se dá říci, že má zkušenosti s návrhem složitých a výkonných grafických čipů i čipových sad, takže návrh procesoru by nemusel být takový problém.

Co ale je problémem, je to, že nVidia nemá licenci na výrobu x86 procesorů, právě kvůli tomu se také někdy spekuluje o nějaké možné spolupráci nVidie a společnosti Via.

Nyní se ale vrátím k titulku zprávy, nVidia opravdu už minimálně jeden x86 procesor má! Je pravdou, že se AMD ani Intel nemusí třást strachy z další možné konkurence, protože procesor nVidie je pozůstatkem z toho, co nVidia získala koupí společnosti ULi. Jedná se o vestavěný procesor založený na 386SX v čipové sadě. Takže silných 25 až 40 MHz výkonu.

 

 

Diskuze (12) Další článek: Ohlasy ze světa: test deseti levných 19" monitorů

Témata článku: , , , , , , , , ,