Nvidia končí s výrobou GeForce4 4600, ale chystá novinky

Ne nejedná se zatím o chystaný NV30, je to pouze mírné oživení produkce.
V současné době Nvidia, ač je jinak na to velmi dobře, trpí konkurencí ze strany Radeonu 9700 Pro. Nemá prostě zatím lepší produkt, byť na jeho výrobě usilovně pracuje. Mít nejrychlejší kartu v nabídce je spíše otázkou prestiže než přímých příjmů, nejvíce se prodávají levné masovky.

NV30 od Nvidie bude bezesporu špičkou, ohledně jejího rychlého vstupu na trh to ale zatím nevypadá nějak slavně. Zcela jistě to bude trvat ještě delší dobu. Protože Nvidia chce v mezičase ještě oživit svou současnou špičku.

Nedávno se objevily správy, že továrna TSMC přestala vyrábět procesory GeForce4 4600, která se tak budou nyní již jen doprodávat. Jejich dostupnost na trhu neskončí ze dne na den, bude ale postupně slábnout. Důvodem ale nebude vyvěšení bílé vlajky kvůli rychlejší kartě od ATI, jedná se o normální obnovu produkce. Dle iXBITlabs se totiž Nvidia chystá k uvedení dvou novinek: GeForce4 4800 a GeForce4 4800SE. Hlavním rysem jsou stejné karty, pouze AGP 8x místo současného 4x. Bohužel označení novinek je matoucí, GeForce4 4800 má být GeForce4 4600 s 8x AGP a GeForce4 4800SE pak slabší GeForce4 4400 s 8x AGP. Popravdě variantu s SE bych na první pohled označil jako rychlejší, značení ještě není oficiální, tak uvidíme, nakolik to bude nakonec pravda.

Pravdou nicméně je, že AGP 8x bude u Nvidie i v horní výkonnostní špičce, zatím to nabízí paradoxně u nižších karet. Ačkoli reálný výkonnostní rozdíl mezi AGP 4x a 8x není příliš výrazný a nemá šanci zajistit Nvidii náskok před ATI, zákazníci z toho budou jednoznačně profitovat. Měla by totiž klesnout cena starších verzí s 4x AGP a současně by po příchodu NV30 měla klesnout i cena AGP 8x variant. Nvidia si totiž nemůže s NV30 narazit vzhledem ke konkurenci libovolnou cenu, musí se držet v určitých mezích, a tak tu je šance, že by mohla přimět Nvidii i poklesu slabších grafických karet.

Pokud bude na trhu NV30, pochopitelně nijak neklesne výkon GeForce4 4800, ten zůstane i nadále zcela dostatečný pro současnou kategorii her. Poptávku po výkonné grafice má šanci zvednout až Doom3, který se chystá na příští rok. Nedávno na veřejnost pronikla alfaverze dema a ta položila na kolena i nejvýkonnější sestavy. Pochopitelně se bude optimalizovat, Doom3 ale bude extrémně hladový. Otázkou je, zda jedna hra bude stačit k tak velký investicím do počítače.

Diskuze (17) Další článek: Jak se bude dále vyvíjet Živě.cz

Témata článku: , , , , , , , , ,