Nvidia ION 2: chystá se další generace a marketingové hrátky

Úsporná ale relativně výkonná platforma ION od Nvidie, která je „určena“ pro procesory Atom, se těší velkému zájmu, čehož je důkazem přes 20 nových zařízení od různých výrobců, které byly představeny na letošním Computexu.

Není proto překvapením, že se Nvidia snaží marketingově uplatnit ION i v dalších segmentech. Název ION tak můžou výrobci používat i v kombinaci s procesory Core 2, CULV a dalšími procesory, které používají základní desky s mobilním čipsetem MCP79 s grafickým čipem GeForce 9400M. Obecný název „platforma ION“ tak bude značně nepřesným označením, jelikož se už nebude používat jen v kombinaci s procesory Intel Atom.

Nvidia ION 2, i tak by se mohl jmenovat budoucí nástupce nynější verze ION. Stávající čipset je vyráběn 55nm technologií, chystaná modernější verze by však měla již využívat 40nm výrobní proces. Díky pokročilejší technologii se dočkám nižší spotřeby, předpokládá se také mírné zvýšení výkonu, což by zajistil například větší počet shaderů. Uvedení nástupce ION se očekává již koncem tohoto roku, spolu s oficiálním představením nové verze platformy Intel Atom (Pine Trail).

nvidia-ion.jpg

Diskuze (6) Další článek: Western Digital uvádí externí 4TB disk My Book Studio Edition II

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,