Nvidia GeForce GTX 580: vysoký výkon, který je potichu

Nová grafická karta GeForce GTX 580 od Nvidie boří staré mýty Fermi karet, nabízí vysoký výkon a disponuje nižší spotřebou i hlukem.

Původní specifikace architektury Fermi, která byla v podobě prvních karet uvedena na konci března tohoto roku, počítala s celkem 512 CUDA procesory, Nvidia však představila pouze grafické karty s 480 CUDA procesory. Vzhledem ke zcela nové architektuře se velká spotřeba, vysoká teplota a tím spojený hluk chladičů dal očekávat, stejně jako kdysi u stejného konkurenčního případu (ATI Radeon 2000), jež při přechodu na novou architekturu taktéž provázely prvotní problémy s optimalizací jádra.

Nvidia vsadila s architekturou Fermi na univerzální výpočetní možnosti a po přibližně osmi měsících od prvního modelu tak představuje novou verzi nejvýkonnějšího jádra. Technicky se jedná o nejvýkonnější jednolitý grafický čip na světě. Novým nejvýkonnějším modelem z desktopové nabídky je tak nxní GeForce GTX 580.

GeForce GTX 580: Fermi na plný plyn

Zatímco předchozí nejvýkonnější model GeForce GTX 480 byl založen na jádře GF100, nový model GeForce TX 580 používá GF110. O špetku menší jádro s celkem třemi miliardami tranzistorů je vyrobeno 40nm technologií a obsahuje plných 512 CUDA procesorů. Pracuje na frekvenci 772 MHz (GeForce GTX 480 – 700 MHz) a celkem 1,5 GB GDDR5 (384bit) běží na frekvenci 4 GHz. Propustnost paměťového subsystému je úctyhodných 192,4 GB/s. Přímé porovnání parametrů si můžete prohlédnout na této tabulce:

srovnani-geforce-gtx.PNG

Karta samozřejmě patří do hi-endu, nelze se tedy divit nutnosti externího napájení, které se týká dvojice PCI Express konektorů (8pin+6pin). Oproti GeForce GTX 480 je nová karta vybavena speciálním chladičem využívající technologii Vapor Chamber, což je zjednodušeně plochá verze heatpipe trubice.

rjms05.jpg slide-1.png

Díky větší ploše dokáže odvést teplo z jádra na žebra mnohem efektivněji, ty jsou pochopitelně chlazena proudícím vzduchem z ventilátoru. Maximální TDP je nově pouze 244 W, doporučen je zdroj výkonem alespoň 600 W. Karta je vybavena dvojicí DVI výstupů, včetně jednoho HDMI výstupu s revizí 1.4a.

small_chip-front.jpgsmall_chip-back.jpgslide-2.png 


Nvidia oproti konkurenčním Radeonům podporuje připojení pouze dvou monitorů na jednu grafickou kartu, připojení více monitorů sice využije jen malé procento uživatelů včetně Davida Polesného, ve srovnání s konkurencí je to ale jasná nevýhoda. Při konfiguraci dvou karet lze připojit až tři monitory, což lze využít pro prostorové hraní na všech monitorech, včetně trojrozměrného zobrazení Nvidia 3D Vision s kompatibilními monitory a brýlemi. Nechybí podpora DirectX 11, OpenCL, CUDA, PhysX a akcelerace HD videa s vysokým rozlišením.

nvidia-geforce-gtx-580-video-card-.jpgcard-back.jpgcard-bare.jpg

Takové jsou tedy teoretické parametry, na světě už jsou ale k dispozici první testy na zahraničních serverech, které nám prezentují reálný výkon a další důležité vlastnosti nového modelu.

Testy

První recenze nové grafické karty GeForce GTX 580 si můžete kompletně prohlédnout například na serverech Anandtech, bit-tech, TechPowerUp, Tech Report, TomsHardware, ComputerBase, Guru3D, Hardware Canucks, HardOCP, T-break, Fudzilla, PcPerspective, Legit Reviews, HardwareHeaven, Rage3D, TechWorld nebo HotHardware. Zde si uvedeme několik vybraných grafů napříč různými hrami i servery:

33813.png 33838.png 33841.png33844.png avp.png Battlefield Bad Company 2 1920.pngCivilization 5 Leader.png lp2-high.gif sc2.gif

Je vidět, že výkon GeForce GTX 580 je v porovnání se starší verzí skutečně vysoký, v průměru je ale o trochu pomalejší, než o dost starší AMD Radeon HD 5970. Najdou se hry, kdy je dokonce GeForce GTX 580 výkonnější, jedná se spíše o výjimky. Svůj výkon dokazuje především při náročné teselaci a ve výpočetních aplikacích, což je hlavní přednost architektury Fermi. Jedná se tedy o nejvýkonnější grafickou kartu od Nvidie, jak je na tom snížená spotřeba a hluk se můžete podívat zde:

33852.png 33853.png 33858.png33859.png

Spotřeba při plném vytížení se oproti GeForce GTX 480 snížila opravdu rapidně, karta má tak spotřebu stejnou jako AMD Radeon HD 5970, přičemž její hluk je při zátěži ještě nižší.

Čekání na Caymana

Do konce roku roku by mělo AMD představit nové krále své nabídky – AMD Radeon HD 6970 a 6990. AMD Radeon HD 6990 alias Antilles by měl být vybaven dvěma jádry Cayman z nejnovější řady Radeon HD 6000. Zatím nejsou k dispozici žádné přesné informace, lze ale pochopitelně očekávat nižší spotřebu a vyšší výkon než u současného Radeonu HD 5970. Tento dvoujádrový model se však objeví nejspíše až na začátku roku 2011.

Tím se dostáváme k ceně nové GeForce GTX 580, která je stanovena na 500 USD (přibližně 11 500 Kč s DPH). Za tuto cenu si můžete pořídit výkonnější variantu se dvěma Radeony HD 6870 nebo jediný, leč stále výkonnější Radeon HD 5970. Ten je sice vybaven dvěma jádry, jeho spotřeba je však stejná jako u GeForce GTX 580, o trochu vyšší je jen hluk.

Konečná volba je jen na vás, pokud však i přes souhrn testů nejste rozhodnuti, raději vyčkejte na připravovaný Radeon HD 6970 a snížení ceny současných modelů od AMD, která jistě brzy zareaguje.

geforce580.jpg 

Diskuze (3) Další článek: TeachMe: Naučte se cizím jazykům

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,