Testy | Nvidia | Grafické karty

Nvidia GeForce GTX 1660 Super: Nová grafická karta v testech z celého světa

  • Nvidia představila novou grafickou kartu střední třídy
  • GeForce GTX 1660 Super se cenou zařazuje mezi GTX 1660 a GTX 1660 Ti
  • Nabízí skvělý poměr ceny a výkonu

Informace o nové grafické kartě střední třídy od Nvidie už postupně prosakovaly předem, ale nyní už Nvidia oficiálně představila GeForce GTX 1660 Super. Podobně jako dříve u výkonných modelů RTX jsme se tak dočkali mírně vylepšené verze klasické GeForce GTX 1660, ale i v tomto případě je otázkou, zda se vyplatí a proč k tomuto kroku Nvidia přistupuje.

GeForce GTX 1660 Super: jen rychlejší paměti

Pokud jste čekali od nové GeForce GTX 1660 Super nějaké větší změny ze strany frekvencí jádra, počtu cuda jader a dalších vlastností, budete asi hodně zklamáni. Jediné, čím se Super verze liší od klasické GeForce GTX 1660 jsou použité paměti. Zatímco klasická verze má paměti GDDR5 s propustností 8 Gb/s, varianta Super už používá GDDR6 s 14 Gb/s. Stejná je i celková kapacita těchto pamětí - 6 GB. S vyšší přenosovou kapacitou Nvidie rovněž mírně zvýšila TDP karty z 120 W na 125 W.

Ostatní parametry zůstávají stejné - grafický čip TU116 (Turing) s 6,6 miliardy tranzistorů má 1 408 cuda jader, základní frekvence je 1 530 MHz a Boost pak 1 785 MHz. Čip je stále vyráběn 12nm technologií (FFN).

Testy ze světa

Vzhledem k tomu, že rozdíl je opravdu jen jeden, zaměříme se rovnou na samotné testy, které opět provedly redakce po celém světě. Abyste si mohli najít tu vaší hru či konfiguraci bez většího hledání, můžete snadno projít tyto webové stránky, kde se recenze nachází:

Jak je vidět z testů různých her, které jsme vybrali do galerie, nová GeForce GTX 1660 Super si vede opravdu skvěle, protože se v mnoha případech nejen vyrovná dražší GeForce GTX 1660 Ti, ale dokonce občas nabídne i mírně vyšší výkon.

Rychlejší paměti tak dělají viditelný rozdíl a to i při rozlišení Full HD, které je pro tuto kartu ideální, protože ve většině her je možné v tomto rozlišení hrát hry na vysoké detaily a s více než 60 snímky za sekundu. V případě rozlišení 2 560 × 1 440 pixelů už výkon většinou nedostačuje na 60 fps, což se ale zase dá řešit tím, že uberete grafické detaily u dané hry.

Pokud jde o přetaktování, není problém z karty dostat se zvýšenými frekvencemi dalších přibližně 10 % výkonu, což se určitě hodí, obzvláště když je to zdarma a stačí k tomu pár posuvníků v grafickém rozhraní a několik testů stability.

Výhodná cena

Nvidia s touto kartou přináší nejen mírně vyšší výkon, ale hlavně velmi příznivou cenu, která je aktuálně na našem trhu kolem 6 300 korun s DPH. Podobně výkonná GeForce GTX 1660 Ti přitom startuje na ceně kolem 7 400 korun s DPH.

Vzhledem k výkonu je tak karta mnohem výhodnější a oproti klasické GeForce GTX 1660 s cenovkou 5 800 korun s DPH se rozhodně vyplatí si připlatit.

Diskuze (12) Další článek: Google si koupí Fitbit. Za jeho akcie zaplatí 48 miliard korun (aktualizováno)

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,