Nvidia: fyzika na všech grafikách s podporou CUDA

Nvidia potvrdila záměr přepracovat technologie PhysX k akceleraci fyziky tak, aby mohly probíhat na grafických kartách.

Minulý týden oznámila společnost Nvidia, že kupuje Ageiu, společnost, která stojí za uvedením herního fyzikálního akcelerátoru PhysX a enginu pro implementaci fyziky ve hrách. Nvidia teď prozradila něco o plánech, které s nabytými technologiemi má.

Jen-Hsun Huang, CEO a prezident společnosti Nvidia, potvrdil, že strategií Nvidie je portovat současný engine PhysX pro CUDA (Compute Unified Device Architecture) – technologii, která usnadňuje programování aplikací pro náročné paralelní výpočty realizované na grafických procesorech Nvidie (řady GeForce 8000 a novější a modely Quadro založené na stejných GPU).

Doslova k tomu říká: „Pracujeme na převodu fyzikálního engine pro CUDA. A věnujeme na to nemálo prostředků. Víte, nebyl bych překvapen, kdyby to pomohlo prodejům GPU ještě před dokončením portování. Důvodem je to, že pak stačí jen stáhnout software. Každý grafický procesor, který zvládá CUDA, bude moci spustit i fyzikální engine. Očekáváme, že to lidi povzbudí k nákupu ještě výkonnějších grafických procesorů. Lidi to může povzbudit (a pravděpodobně i povzbudí) k nákupu druhé grafické karty do SLI. Nejnáročnější hráči sáhnou i ke třem grafickým kartám. Potenciálně mohou využít dvě pro grafiku a jednu pro fyziku, či jednu pro grafiku a dvě pro fyziku.

Vývojáři jsou portováním PhysX pro CUDA nadšení. Konečně budou moci dostat akcelerovaný fyzikální engine mezi velkou hráčskou základnu.“

Objeví se další generace PhysX?

Osud samostatných akcelerátorů PhysX je tedy nejistý. V loňském roce ještě po internetu kolovaly fotografie připravované druhé generace fyzikálních akcelerátorů. Nová verze PhysX byla určená pro ×8/×16 PCI Express sloty. Karta měla přídavné napájení. Tehdy na ní byl bůhvíproč chladič s logem Nvidie.

ageia_ppu_new_1.jpg ageia_ppu_new_2.jpg ageia_ppu_new_3.jpg
 


V rozhovoru pro X-bit Labs se vice prezident pro marketig společnosti Ageia, Michael Steele, přímé odpovědi na otázku, zda se ještě objeví další samostatné PPU akcelerátory, vyhýbá. Ageia prý stále má zájem vyrábět samostatné fyzikální akceletory a hodlá nadále majitelům současných PPU akcelerátorů nabízet podporu, budoucnost ale závisí především na poptávce zákazníků. A ta, alespoň v případě stávajících modelů PhysX, nebyla zrovna velká. To, že budou nadále existovat samostatné PhysX akcelerátory, tedy nikdo přímo nevyloučil.

Soudě dle slov prezidenta společnosti to vypadá, že je pravděpodobnější postupný přesun výpočtů fyziky na GPU. Přepracování enginu pro CUDA ale bude ještě nějaký čas trvat, a tak nelze úplně vyloučit, že se ještě některý z původně připravovaných modelů PhysX dočká realizace.

Zastavíme se ještě u jedné drobnosti – totiž u představy, že si hráči pořídí dvě výkonné grafické karty do SLI a jedna z nich bude sloužit pro vykreslování grafiky a druhá pro výpočty fyziky. Pokud by k výpočtům fyziky skutečně bylo zapotřebí zapojení karet do klasického SLI s propojkou tak, jak je známe, znamenalo by to jediné – pořídit základní desku s čipovou sadou nForce či některou z mála desek, které mají být osazené samostatným můstkem nForce 200 (takovou je třeba základní deska pro platformu Skulltrail či některé plánované modely s nejdražšími čipovými sadami X38 a X48). Navíc by při počítání fyziky v této konfiguraci padla i další krásná představa z dob, kdy se o počítání fyziky na GPU začínalo mluvit – totiž že si majitel pořídí novou výkonnější grafiku a starší slabší ještě poslouží jako samostatný fyzikální akcelerátor. Ale nepředbíhejme, SLI už neznamená jen propojení dvou stejně výkonných grafik a je možné, že bude Nvidia, pokud bude chtít vlastní řešení fyziky prosadit, benevolentnější.

Asi nebudu sám, kdo není z představy, že bude mít v počítači dvě výkonné (a žravé) grafické karty kvůli hraní moc nadšen, zejména pokud bude Nvidia podmiňovat fungování fyziky využitím karet ve SLI. Problém spotřeby může vyřešit technologie Hybrid SLI. U ní už je ale přítomnost čipové sady Nvidie na desce s integrovanou grafikou nutná. Nvidia by tak mohla mít další páku, jak posílit prodeje vlastních čipových sad.

Zdroj: X-bit Labs, TG Daily

Diskuze (12) Další článek: Nejperspektivnější odvětví IT? Lokální služby založené na GPS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,