Nvidia | Hry

Nvidia Freestyle: post-processing ve hrách v reálném čase. A trochu taky cheatování

  • Nová funkce Geforce Experience umožní přidat různé efekty do her
  • Díky možnosti ovlivnit obraz, lze ve hrách lépe spatřit soupeře
  • Nechybí ani umělecké efekty, které známe z Instagramu

Nvidia přidala do své platformy Experience další funkci pro hráče. Vedle toho, že umí optimalizovat hry pro konkrétní sestavu nebo zajistit okamžitý záznam díky Shadowplay, je nyní možné také v reálném čase ovlivňovat grafické efekty v reálném čase. Kromě toho, že lze stylizovat obraz díky mnoha úpravám, může jít o drobný cheat v kompetitivních hrách.

Vidět neviditelné

Nová funkce Freestyle je prozatím dostupná v rámci testu, je ji proto potřeba povolit. V rámci Geforce Experience proto v nastavení zaškrtněte možnost Povolit experimentální funkce. Následně už stačí spustit jednu z podporovaných her a v ní kdykoliv stisknout klávesovou zkratku Alt + F3. Tím se otevře boční panel s nastavením všech dostupných efektů.

Některé z nich jsou čistě stylizační a obdobou filtrů na Instagramu. Jen málokdo by asi chtěl hrát hry v černobílých odstínech, s vinětací nebo v sépiovém odstínu. Naopak pro pořizování screenshotů se může hodit nastavení hloubky ostrosti. Simulovat lze rozostření vzdálených objektů, včetně nastavení úrovně bokehu nebo jeho vrcholů.

Velmi přínosnou funkcí ale bude Freestyle pro ty, kteří se věnují kompetitivnmu hraní a to především v titulech jako je CS:GO nebo PubG.

Nejdůležitějším efektem tady bude projasnění tmavých odstínů obrazu. To umožní snadnější zpozorování soupeře v tmavých rozích nebo stínech stromů na otevřené mapě. Mnozí hráči tyto vlastnosti nastavovali přímo na monitorech, které často tyto funkce nabízí. Nyní je to ale možné ovlivnit v rámci softwaru pro grafickou kartu. Podobně si lze potom pohrát i se samotnou expozicí celkového obrazu.

Dalším důležitým parametrem, který lze ve Freestyle ovlivnit, je ostrost. Její zvýšení ocení opět hráči her s velkou otevřenou mapou, kde je díky tomu možné lépe spatřit soupeře v dálce. Samozřejmě se to nesmí přehnat, v takovém případě už má úprava opačný efekt.

S nižšími FPS

Protože jde o softwarovou úpravu a o jistou formu postprocesu, je třeba počítat s dopadem na výkon. Majitelé karet jako jsou GTX 1060 a novější, se nemusí bát výrazného propadu snímkových frekvencí. My jsme otestovali Freestyle na GTX 1070 Ti, kde zapnutí efektů nemělo žádný vliv na počet vykreslovaných snímků za sekundu. Naopak při použití na starší sestavě s GTX 760, už byl dopad výrazný. I bez Freestyle je s touto kartou hraní PubG na hraně, s jejich zapnutím se ale stane nehratelným.

Rovněž je třeba pamatovat na to, že jde o experimentální funkci. Ne vždy jsou v podporovaných hrách dostupné všechny efekty. Například v CS:GO nefunguje simulace malé hloubky ostrosti.

Z Freestyle se každopádně stane důležitá funkce pro online hráče. Doposud si mnozí pomáhali softwarem třetích stran jako je Reshade, ten ale postupně začínají zařazovat vydavatelé her na seznam zakázaných doplňků. Naopak zakázat funkci v ovladačích grafické karty bude složité.

Diskuze (19) Další článek: Revoluční způsob léčby poranění kůže využívá geneticky modifikované bakterie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,