Nvidia Digits DevBox: brutálně výkonný počítač pro A.I.

Pro intenzivní vývoj v oblasti umělé inteligence Nvidia představila vlastní výkonný počítač se čtyřmi grafikami GeForce GTX Titan X a 64 GB paměti.

Nvidia se už poměrně dlouho snaží v oblasti vývoje a trénování umělé inteligence, respektive hlubokých neuronových sítí a strojového učení. Nejvýkonnější grafické karty od Nvidie jsou proto optimalizované i pro náročné výpočty, které takové programování vyžaduje. Grafické čipy jsou totiž velmi dobré v akceleraci těchto úloh, jsou proto efektivnější než klasické procesory.

Nvidia ale tentokrát neuvádí žádnou novou výpočetní kartu, ale kompletní počítač, jehož ověřená konfigurace pochází přímo od inženýrů v Nvidii.

Šestijádrový procesor a čtyři grafiky GeForce GTX Titan X

Nvidia Digits DevBox je postaven na platformě pro náročné s šestijádrovým procesorem Intel Core i7-5930K s frekvencí 3,5 GHz. Základní deska je od Asus, konkrétně se jedná o model X99-E WS se čtyřmi sloty PCI Express x16.

nvidia-digits-side.jpg
Nvidia Digits DevBox

Jak už jsme psali, hlavní výpočty tvoří právě grafiky. V tomto případě jde o nejvýkonnější a také nejdražší GeForce GTX Titan X. Počítač má celkem čtyři kusy, přičemž každá karta má samozřejmě 12 GB vlastní rychlé paměti GDDR5. Pokud jde o výpočetní možnosti, karta nabízí dohromady výkon 28 TFLOPS v SP. Počítač používá operační paměť DDR4 s kapacitou 64 GB.

image001 (1).png
Spíše než desktopový počítač to vypadá jako malý server s výměnnými disky

Nvidia myslela i větší množství dat, která se budou zpracovávat. Součástí konfigurace jsou tak tři 3TB pevné disky Western Digital RE v režimu RAID5, který by měl zabránit ztrátě dat při poškození jednoho z disků. Jedná se o disky s rychlostí ploten 72 00 otáček za minutu a 64 MB cache. Pro systém je připravené rychlé SSD SAMSUNG XP941 ve slotu M.2, které má kapacitu 512 GB a také 250GB SSD Samsung 850 Evo zapojené přes rozhraní SATA. Předinstalovaným operačním systéme ale nejsou Windows 10, ale Ubuntu 14.04.

image004.jpgimage022.jpg

Takový hardware pochopitelně vyžaduje dostatečné napájení, počítač má zdroj s výkonem 1 600 W od společnosti EVGA. Nvidia uvádí, že maximální spotřeba počítače při zatížení všech procesorových jader i grafických karet je kolem 1 350 W.

Parametry Nvidia Digits DevBox

  • Základní deska: Asus X99-E WS, 4 × PCI Express ×16
  • Procesor: Intel Core i7-5930K (, šest jader, Haswell-E, 22 nm)
  • Grafická karta: 4 × Nvidia GeForce GTX Titan X, 12 GB (4 × 7 TFLOPS - SP)
  • Operační paměť:  64 GB DDR4
  • Pevný disk, SSD: 3 × 3 TB (RAID5, hot swap), 1 × 512 GB (M.2), 1 × 256 GB (SSD, SATA)
  • Výbava: 10 × USB 3.0, 2 × eSATA, 2 × gigabitový ethernet, 4 × Displayport, 4 × HDMI
  • Rozměry, hmotnost: 45,8 × 33,2 × 41,5 cm, 21,8 kg
  • Zdroj:: Evga SuperNova 1600 W, spotřeba až 1 350 W
  • Software: Digits, Caffe, Torch, Theano, BIDMatch, cuDNN v2, CUDA Toolkit 7
  • Cena, OS: vstup do programu 450 000 Kč s DPH, Ubuntu 14.04

Postavte si vlastní mašinu

Nvidia a její software Digits podporuje různý hardware, na stránce „Build your Own DevBox“ se lze přihlásit do programu pro stavbu vlastního počítače, který bude určený pro trénování neuronových sítí.

cudnn_caffe_performance-289x300.pngdigits2_multi_gpu_graphonly.jpg
Porovnání výkonu při trénování pomocí grafické karty

V případě zmíněného Digits DevBoxu od Nvidie je cena pro vstup do programu 15 000 dolarů, tedy přibližně 450 000 Kč s DPH. Součástí je nejen hardware, ale také podpora v oblasti softwaru a dalších oblastí.

DevBox_3qrtrOpen_wMonitor.png

Nvidia tak opět ukazuje, jak moc je pro ní nová oblast důležitá a nutno podotknout, že Intel ani AMD se do toho v takovém rozsahu zatím nepustili. Nvidia si tak buduje poměrně silnou pozici, kterou bude jen velmi těžké ohrozit. A vzhledem k tomu, že učící se systémy budou nakonec skoro všude, může to být v budoucnu pro Nvidii možná ještě větší trh, než samotné zpracování grafiky.

Video: Digits 2

Diskuze (28) Další článek: A další úspěšný útok na automobil. Tentokrát pomocí SMS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,