Nvidia | ARM | Tegra

Nvidia chystá další Tegru. Čip Atlan nabídne nejnovější CPU i GPU

Nvidia prý během konference GTC 21, která se koná ode dneška až do pátku, představí novou generaci SoC Tegra. Tvrdí to magazínu VideoCardz, který má k dispozici i hrubé schéma čipu. Novinka podle něj ponese kódové označení Atlan, dorazí tři roky po předchůdci jménem Orin.

No a víc toho zatím nevíme. Americká společnost se v kódových označeních čipů drží komiksových postav (Orin i Atlan byli bohové moře ve světě Aquamana). Snímek prozrazuje také to, že grafický obvod nové generace bude vycházet z architektury Ampere-Next a procesor ponese označení Grace-Next.

Právě kolem CPU visí velký otazník. Gracemont jsou nová atomová jádra Intelu, tato firma přitom nedávno oznámila, že bude licencovat procesory typu x86. Takové si ale v Tegře nedovedu představit. VideoCardz zase připomíná údajnou budoucí grafickou architekturu Grace Hopper pojmenovanou po americké programátorce. Ta by měla být nástupcem stávající rodiny Ampere.

Správná odpověď je ale možná prostší a divím se, že si toho v zahraničí ještě nevšimli. Tegry jsou odjakživa spjaty s armovými procesory. Výkonné Cortexy-A7x jsou pak pojmenované podle řeckých mytologických postav. V posledních generacích to byla jádra Hercules (A78), Deimos (A77), Enyo (A76), Prometheus (A75) atd. Grace (nebo také Thálie) je antických bájích jednou z Diových dcer a bohyní oslav.

Arm zatím nový Cortex nepředstavil, ale je to jen otázkou času. Už známe novou architekturu Armv9, z níž bude pravděpodobně vycházet, a ještě letos má firma odhalit i nová referenční jádra.

Stávající Nvidia Orin využívá dvanáct procesorových jader Cortex-A78, grafiku Ampere a paměti typu LPDDR5. Jde o výkonný a poměrně žravý čip (v desítkách wattů) určený zejména do samořiditelných vozů. Nové generace Teger se zaměřují primárně na trh automotive, firma ale podle jiných spekulací připravuje také další generaci úsporného mobilního čipu, který by měl být mozkem vylepšené konzole Nintendo Switch.

Oživeno: Nvidia před pár minutami skutečně odhalila několik novinek včetně čipu Atlan. Blíže se jim budeme věnovat v nadcházejících dnech.

Nvidia přestavuje mobilní GeForce RTX 3000:

Váš názor Další článek: Teslu už koupíte i jako kryptoměnu. Směnárna Binance spouští obchodování tokenizovaných akcií

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,