Procesory | Qualcomm | ARM | Snapdragon

Nuvia už patří Qualcommu. Příští rok uvede procesor, který dožene Apple i AMD

Qualcomm si po letech opět začne navrhovat procesory. Vlastní vývoj sice vzdal, v březnu ale dokončil akvizici společnosti Nuvia. Za 1,4 miliardy dolarů tak získal firmu slibující pokročilou architekturu postavenou na armové instrukční sadě, která by měla srovnat krok nebo i předstihnout nejlepší současné CPU od AMD, Applu nebo Intelu.

Prvních Snapdragonů vybavených novými procesory bychom se měli dočkat v příštím roce, reálně ale možná budou k dispozici až později. Ve druhé polovině 2022 totiž Qualcomm teprve očekává výrobu prvních vzorů, které by ukázal výrobcům. První čipy se zatím neobjeví v mobilech, firma s nimi cílí na „výkonné ultrapřenosné počítače“ pro platformy Windows a Chrome OS.  Do budoucna s nimi počítá i ve smartphonech, automobilech, VR brýlích nebo síťových zařízeních.

Nuvia funguje od roku 2019 a stojí za ní řada kapacit v oboru. Firmě šéfuje Gerard Williams III, který strávil přes 10 let v Armu a následně nastoupil do Applu jako architekt jeho úspěšných mobilních procesorů. Z Applu s ním přišli také Manu Gulati a John Bruno, viceprezidenti pro silicon a system engineering. V týmu mají i další lidi, kteří prošli AMD, ATI, IBM nebo právě Qualcommem.

Firma loni v létě tvrdila, že Phoenix bude také výrazně výkonnější než Apple A13, Cortex-A77 i serverový Neoverse N1, který najdeme v Ampere Altra nebo Gravitonu od Amazonu. Nikdo prý také nenabídne vyšší výpočetní efektivitu. V Geekbenchi 5 by měl Phoenix v jednovláknovém testu dosahovat přes 2000 bodů, což dnes zvládnou i Ryzeny 5000, avšak při násobně vyšší spotřebě. Jenže AMD už procesory na trhu má, Nuvia zatím výsledky jen simuluje.

Diskuze (16) Další článek: Výsledky srovnávacího testu monitorů: Otestovali jsme 6 prohnutých „širokáčů“

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,