Nullsoft končí s hledáním MP3

Nullsoft, tvůrce WinAMPu, je v rodině AOL neposlušným dítětem a nyní na to opět doplatil.
Nullsoft, tvůrce WinAMPu, je v rodině AOL neposlušným dítětem a nyní na to opět doplatil. Již dříve to byli právě programátoři z Nullsoftu, kteří vytvořili základ Gnutelly, AOL jim vývoj tohoto výměnného systému obratem zarazila, a tak se vývoj Gnutelly posunul do nezávislé komunity. Nyní padla kosa na kámen podruhé.

Na serveru WinAMP.com byla možnost vyhledávat MP3 skladby pomocí enginu Inktomi. Vyhledané MP3 skladby byly přístupné přes http rozhraní, takže je bylo možné snadno získat.

Roznětkou k tomuto kroku mohl být článek na Upside, který se pozastavuje na tím, že Time Warner se soudí s MP3Board kvůli nabídce vyhledávání MP3 souborů a současně na jiném serveru z vlastní stáje impéria AOL-Time Warner běží MP3 hledání vesele dál.

Upřímně řečeno, asi nebude moc smutných uživatelů, kteří by hledání MP3 na WinAMPu využívali jako svůj primární zdroj, sám jsem jej nikdy nepoužil a spíše jsem volil jiné metody. Ukazuje ale na znatelné problémy Nullsoftu. Ten v poslední době čím dál více trpí pod AOL, které znatelně omezuje jeho vývoj. Je možné, že připravovaný WinAMP 3 tak bude očesán o některé vlastnosti, které budou AOL připadat nevhodné. AOL nechce riskovat v oblasti autorských práv možné soudní líčení, i když by měla šanci na výhru. A právě u WinAMPu je v posledních verzích patrný čím dál větší důraz na web a hledání MP3 přímo volá po integraci do přehrávače.

Pokusíte-li se něco nyní na WinAMPu najít, vrátí se vám chybová stránka. Na ní je pouze text Sorry. Search unavailable at this time. Sad, sad Nullsoft. Smutný je nejen Nullsoft, ale i jeho uživatelé.

Diskuze (3) Další článek: Superlodě navržené pomocí PTC

Témata článku: , , , , , , , ,