NÚKIB varuje před vlnou cílených útoků a Google sepsal sedm mýtů o heslech

Můj názor  |  zobrazit i odpovědi (trvale)  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  nových názorů: 23

Názory k článku

28. 01. 2021 16:35

Caste zmeny hesel jsou debilni, srovnat lze s pouzivanim jednoho hesla na vice online sluzeb.A ohledne biometrie: soubory C:\Windows\System32\WinBioDatabase\ asi neni zadny problem zcizit, u mobilu uplne skoda slov. Ale proc vlastne, kdyz nove elektronicke obcanky maji obsahovat i otisky prstu ?V tu chvili se dostaneme do stejne situace jako aktualne s rodnym cislem. To se drive (zejmena pred revoluci) vyskytovalo na vsech beznych nechranenych dokladech, bezne zapisovalo na kdejaky nechraneny dokument (skolni zaznamy atp) , a az posleze se z nej udelala "utajovana" informace.To proste z principu NELZE. Utajovana informace musi v rezimu utajeni uz vznikat, a pak se celou dobu v tomto rezimu zpracovavat vcetne skartace pri jejim zaniku.Otisky prstu obdobne musi byt utajovana informace, pokud je pouziva proti obcanu v soudnich sporech jako dukaz policie (ovladana statem). Uz dnes, kdykoliv Vam policie vezme otisky (bezne treba pro ucely odliseni od otisku pachatele, kdyz Vam vykradou Vas byt nebo Vasi kancelar), nevydaji Vam zadny oficialni protokol o jejich nasledne skartaci. Nelze tudiz vubec vyloucit, ze jsou Vas schopni kdykoliv pozdeji na jejich zaklade identifikovat a pak pod nejakou zaminkou pozadat legalnim zpusobem o jejich poskytnuti. S digitalni kopii, co zabrani statnim agenturam vytisknou si je na 3d tiskarne a otisk kdekoliv vyrobit ? Kdyz to zvladne i student s gumidky ?Government bude mit k dispozici digitalni otisky prstu nasi dalsi generace uz od jejich 15-ti let (kdy zacnou byt trestne odpovedni).https://www.policie.cz/clanek/novy-system-umozni... Nasledovat ma bankovni identita, postupne ruseni hotovosti, elektronicke "volby" (podporene covid), ockovaci pussy, zakaz anonymnich predplacenych telefonnich karet, nove povinnosti firem vuci CSU (ICT a dalsi dotazniky) a dalsi socialisticke lahudky. K tomu IoT v kazdem blbem spotrebici, bonzujici firmam, majicim zase povinnost vuci governmentu (treba i tomu CSU nebo policii). Dale odposlechy datovych siti statnimi sluzbami vs v EU dlouhodobe pripravovane navrhy na omezeni sifrovacich technologii pro obcany.Tak jaka sakra bezpecnost se tu resi, a pro koho vlastne ? Mi to pripada, ze jen pro zastupce statni moci (tzn bohuzel velmi casto pro psychopaty, zlodeje a tunelare). A bude hur, ono totiz mladou facebook|twitter|digitalni generaci nejake soukromi vubec NEZAJIMA, casto netusi, co to vlastne je nebo proc by ho meli mit. Ani skoly a vzdelavaci system tomu nepomahaji, ty uz nyni slouzi budoucimu rezimu, ostatne byly prvnimi terci EU "dotaci".Bohuzel, v levicovem rezimu nikdy neexistuje a neexistovala zadna svoboda ani demokracie. Naopak za kazdym levicovym rezimem se vzdy maskuje bezskrupulozni diktatura ohanejici se "verejnym" zajmem. Tak tedy (znovu) kupredu ... soudruzi. Vasim davno provarenym heslem je "kupreduleva"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 10. 2020 12:10

Základní správce uložených hesel v prohlížeči Chrome? Tak toto může používat snad jedině totální jelito, tak jako uložení hesel k jednotlivým webům.Někdo tady psal, že změna hesla vede akorát ke zjednodušeování hesla. S tím naprosto nesouhlasím. Pokud je ve firmě správně nakonfigurována doménová politika, tak tomuto lze předejít. Většína lidí je lína a všeude a všem vlastníkům webům vše povoluje, takže i jejím třetím stranám. Stačí, jak se lidé musí vším chlubit na socíálních sítích a všechno povolovat aplikacím v mobilu, lidi jsou proste nepoučitelní a svoboda naprostou většinu vůbec nezajímá. Hlavně že mají vše propojení se vším a zapnutou polohu a odesílání metadat.A závěrem: Avast v čele s vyčuránk*m Baudišem by měl držet hubu a krčit se někde v koutě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (3)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
19. 10. 2020 10:39

Já biometrii u mobilu přestal používat. V extrémním případě mi může být obličej nebo prst naskenován proti mé vůli nebo bez mýho vědomí (v bezvědomí). Samozřejmě v nejextrémnějším případě můžu být donucen prozradit i gesto, ale to je pořád malinko složitější než mi dát telefon před obličej.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
19. 10. 2020 08:57

"Avast ak­tu­ál­ně va­ru­je před pod­vod­ný­mi e-mai­ly, kte­ré se vy­dá­va­jí za Čes­kou poš­tu." to je jednoduchý pokud vám Česká pošta pošle email, a on vám přijde, není to Česká pošta 😄 ...
Jinak pravidelně měnit heslo je ta největší blbost, protože i díky tomu si lidi budou vymýšlet co nejjednodušší hesla, ono" heslo1", "heslo2",... není o moc bezpečnější.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 10. 2020 08:20

NÚKIBu (pobočka CIA) ještě někdo věří?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 10. 2020 07:13

Žijete s hlavou v oblacích. Bát se, že některé weby ještě používají MD5. Nepočítaně jich používá čistě zapsaná hesla.Posílat email a doufat že účetní klikne na přílohu? Proč tolik námahy, zavolám, že potřebuji aktualizovat PC a heslo mi většina řekne.Většině je to totiž ukradené a tím myslím i lidi z oboru u kterých je to o to horší, že vědí jak co vypnout nebo obejít když něco potřebují. Co na tom, že tím vytváři díru do systému. Nikdy se nic nestalo tak co, že?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 10. 2020 23:36

Pokud někde je povinná změna hesla po nějaké době, tak je to opravdu prudérní. Pamatuji si, že jsme je ve škole museli měnit každý měsíc. To si pak člověk musí hodně vymýšlet a dost lidí je taky zapomínalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (6)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
avatar
18. 10. 2020 21:48

> Phishing, většinou změna v adrese, je až takový problém u zadávání důležitých dat ověřit si skutečnou adresu a zkontroloval (třeba telefonicky / ověřovacím dotazem) pravost stránky, formuláře, e-mailu?
> Malware / Ransomware, zase, je tak složité nastavit zobrazování přípon (EXE), abych si všiml koncovek jako TIF.EXE, PDF.EXE (nebo ekvivalent), mít přehled o tom co mi má či nemá přijít (fy řeší admin plus dostatečné inteligentní zabezpečení, které se umí učit a omezená práva a možnosti připojení zaměstnanců, jako s fleškou či brouzdáním po netu všude možně byste u mě měli smůlu a při obejití i problém za pár míčů), kde mám jaké povinnosti, resty, závazky. Nestalo se mi, abych nevěděl, že někde dlužím, co mám platit, co jsem objednával a od koho – žasnu! Proč všichni s sebou tahají mobily s kdejakou informací a záznamem? Samozřejmostí je také spolehlivé, bezpečné a pravidelné zálohování dat.
> Hesla. Hlavní „heslo” lenost. Zase fy k nim má přistupovat tak, aby lidé nakonec nebyli otráveni buzerací typu Þísmena a Velká, čísliçe a $peciální znaky, ale spíš to chce proškolení, jaká hesla volit, jak se naučit si je pamatovat (mnemotechnické pomůcky), jak často je měnit a kde (NIKDE) je veřejně ventilovat!
Poznámka: Na druhou stranu je těžkým úkolem něco lidi učit, když jim nabízím PIN, gesta, sken oka, otisk prstu, internet věcí je taky děravej jak cedník, aby nemuseli zatěžovat hlavinku. Přitom nepovažuji za normální, aby někde kolovaly zneužitelné informace osobního charakteru (mimo státní úřady) u bezúhonných lidí (ani kvůli terorismu, „bezpečnosti”). Jestli to takhle půjde dál, tak snad ta III. válka fakt hrozí (bohužel ještě za mého života). Jednou trpělivost přeteče, lidé jsou stále agresivnější, mají stále méně soukromí, osobního prostoru a to je špatná cesta!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědi (5)Zavřít odpovědi  |  Odpovědět
18. 10. 2020 20:11

Jeden ten puntík je (i podle pozice) určitě můj bývalý zaměstnavatel. A nedivil bych se, kdyby tam brzo měl další puntík. Dokud budou s počítači pracovat "Ynteligenti", kteří věří že heslo "heslo" je neproniknutelné, protože přece žádného hackera nenapadne to zkusit, tak to bude marný. A bohužel jsou na svou mozkovou kapacitu natolik hrdí, že si to nenechají rozmluvit 🤮🤮🤮

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor