Bezpečnost | Huawei

NÚKIB odpověděl na dopis Huawei. Postoj nezměnil, varování zůstává v platnosti

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vyhověl požadavku Huawei a odeslal v požadovaném termínu do 14. února odpověď na dopis, v němž čínská firma žádala stažení vydaného varování před používáním jejích technologií v kritické infrastruktuře. Úřad své stanovisko nezměnil, hardware a software Huawei požaduje nadále za možnou bezpečnostní hrozbu.

„Jelikož jsme nezaznamenali žádné skutečnosti, které by nás vedly ke změně stanoviska obsaženého ve varování ze 17. prosince 2018, naše stanovisko je neměnné a varování zůstává i nadále v platnosti,“ uvedl pro média mluvčí NÚKIB Radek Holý. Společnost Huawei je přesvědčena, že varování porušuje mezinárodní právo a v tuto chvíli zvažuje další kroky. Vyloučena není ani mezinárodní arbitráž.

České státní i soukromé subjekty, na které se vztahuje Zákon o kybernetické bezpečnosti mezitím zahájily analýzu systémů a technologií v souladu s metodikou NÚKIB, kterou úřad vydal po Novém roce jako pomůcku pro instituce dotčené varováním. Některé už omezily používání produktů Huawei, jiné zvažují vyřazení čínské společnosti z připravovaných tendrů. Huawei by mohlo být vyloučeno například z půlmiliardové zakázky pro systém Moje daně Finanční správy.

Diskuze (74) Další článek: Mela mezi prohlížeči: Webu může začít vládnout jen jediné vykreslovací jádro

Témata článku: , , , , , , , , , ,