NT 5.0 se blíží, dnešní stanice je beta 2

Microsoft uvolnil druhou betaverzi Windows NT 5.0.
Microsoft uvolnil druhou betaverzi Windows NT 5.0. Jedná se o Workstation i Server. Instalaci verze beta 2 obdrží asi čtvrt milionu koncový testerů. Pro informaci budou NT 5.0 dodána do 45 000 testovacích lokalit. Distribuce bude probíhat pomocí Microsoft Developer Network.

Windows NT Workstation 5.0 bude zaměřena jako jistý nástupce Windows 95. Pro uživatele, pro které je stabilita vše, to bude určitá alternativa Windows 98. Podporován je systém průvodců (wizards), jehož cílem je ještě více zjednodušit správu systému. Oproti Windows 98 bude Workstation obsahovat například podporu DVD, vylepšená bude i správa zdrojů napájení pro přenosné počítače. Dále bude přidána podpora nové generace hardwaru jako jsou digitální kamery a videorekordéry. Vývojáři slibují, že se sníží tzv. padavost systému, tedy počet „modrých obrazovek.“

Windows NT Server 5.0 bude postaven na předchozí verzi 4.0. Firemní materiály mluví o větší rychlosti, o čemž se dá pochybovat. Zcela nově bude postavena správa systému včetně správy po Internetu. V oblasti sítí bude přidána širší podpora terminálových emulátorů. Z vnitřního pohledu bude nová verze podporovat „symetrický multiprocessing“, tedy opravdu souběžný chod aplikací a přidělování systémového času. Systém dokáže využít až neuvěřitelných 64 GB fyzické operační paměti.

Datum vydání finálního produktu zatím není znám. V tajnosti také zůstávají technické požadavky na hardware a cena.

Váš názor Další článek: Silný tlak Telecomu

Témata článku: , ,