NSA má umělou inteligenci, která odhaluje teroristy. Jmenuje se SKYNET

Fanoušci série o terminátorech si budou slovíčko Skynet již navždy spojovat s umělou inteligencí, která řídí stroje v boji proti lidské civilizaci. Proto si média vždycky všimnou, když má stejný název technologie, která se alespoň trošku blíží původnímu scénáristickému záměru.

A není to nic neobvyklého, Skynet je totiž i ve světě IT a technologii poměrně oblíbený. Jmenoval se tak třeba český regionální operátor (dnes pohlcený sítí PODA), jmenuje se tak hned několik malých aerolinií nebo třeba britský vojenský satelitní systém – a to je už na spiklenecké hraně.

The Intercept nyní píše ještě o jednom použití termínu Skynet a tentokrát v případě, který se už opravdu hodně přibližuje filmové vizi. Má se tak jmenovat tajný systém nechvalně proslulé americké bezpečnostní agentury NSA. A co její SKYNET dělá? Držte si klobouky, jedná se totiž o analytický software s prvky umělé inteligence, který v záplavě obrovského množství zachycených dat hledá podezřelé vzory. SKYNET z dílen NSA takto v nedávné minulosti odhalil hned několik islámských fundamentalistů a jejich podporovatelů, když zachytil digitální vazby, které daly zdánlivě nezajímavé civilisty do kontextu s IS a Al-Káidou.

Diskuze (30) Další článek: Získejte hodinky Apple Watch ve velké investiční soutěži!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,