Nvidia | Grafické karty | Superpočítače

Nových grafických karet od AMD se nebojíme, na konkurenci jsme zvyklí, řekl šéf Nvidie

Na začátku měsíce AMD představilo novou generaci výpočetních grafických karet Instinct MI200 („Aldebaran“), které přináší obrovský skok ve výkonu i díky konstrukci MCM (Multi-Chip Module). Web The Next Platform v rámci rozhovoru se šéfem Nvidie Jensenem Huangem, získal reakci od konkurence.

Nejvyšší model AMD Instinct MI250X poskytuje výkon 95,7 TFLOPS a 128 GB paměti HBM2E, což je výrazně více než nabízí konkurenční Nvidia. Vzhledem k tomu, že Nvidia na letošek nechystá žádnou konkurenci, bude AMD mít nějakou dobu navrch.

Šéf Nvidie na to reagoval, že na neustálou konkurenci jsou zvyklí a každý rok se objevuje nový „zabiják Nvidie“. Podle jeho slov je ale HPC (superpočítače, výkonné servery) mnohem jednodušší segment, protože se točí primárně kolem výpočetního výkonu v FP64 a kapacitě paměti a to vše musí být za konkurenceschopnou cenu.

Nvidia se ale dle vyjádření hodně soustředí i na software a platformy, které jsou důležité pro použití v obrovském množství aplikací, nikoli jen HPC. Cílem je tedy efektivní využití akcelerace pomocí grafických čipů i v oblastech, kde to zatím nebylo možné.

Lze jistě potvrdit, že z pohledu softwarových technologií má Nvidia oproti AMD značný náskok a to jak v profesionálním segmentu, tak i herním. V nejnovějším případě se pochlubila novinkami v rámci Omniverse, o kterém jsme mluvili v Týdnu Živě.

Diskuze (5) Další článek: Barevnější a kulatější prostředí. Skype 8.78 také upravuje okno s voláním

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,