Nový zákon o digitální hudbě a MP3 v USA?

V Americe se možná dočkají toho, že bude uzákoněn nový zákon, který bude přesně specifikovat pravidla používání digitální hudby a MP3.
V Americe se možná dočkají toho, že bude uzákoněn nový zákon, který bude přesně specifikovat pravidla používání digitální hudby a MP3.

Velice známý a v podstatě největší průkopník digitální hudby – server MP3.com a několik dalších amerických kongresmanů uveřejnili návrh chystaného zákona o digitální hudbě, který se týká především on-line prodeje hudby v digitální podobě, dalšího šíření této hudby a v neposlední řadě také formátu MP3 a jeho masového používání.

Nejvíce by si logicky pomohl server MP3.com, který už delší dobu provozuje vlastní službu s názvem BEAM IT. A právě s ní má server MP3.com celou řadu problémů především po stránce právní. Systém umožňuje, pokud na serveru zadáte správné identifikační kódy, poslouchat dané CD odkudkoliv na světě. Není tak nutné cédéčko digitalizovat a posílat na Internet – už tam je. Tato služba je samozřejmě placená. Zatím ji ale odmítá celá řada nahrávacích společností a stále se ji snaží zastavit.

Zástupci MP3.com se ale chtějí bránit a spojili se s několika kongresmany. Pro podporu jejich společného návrhu zákona vznikla petice pod názvem „Million Email March“. I když bude tato akce úspěšná, logicky ji nebude možno zpětně aplikovat na současné procesy proti MP3.com.

Tento návrh zákona se zaměřuje pouze na práva majitelů cédéček; v podstatě říká, že poslech skladeb z vašeho CD přes Internet není nelegální a ten, kdo vám jej zprostředkovává, také není postižen. Pokrývá tedy poměrně úzkou oblast digitální hudby, v podstatě jen tu, která se přímo dotýká MP3.com a jeho služby My.MP3.com. Přesto aspoň díky za to a doufejme, že to bude první krok v celé řadě dalších legislativních úprav.

Váš názor Další článek: Víte, jak vypadá AMD Athlon 1,2 GHz?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,