Microsoft | Xbox | Xbox Series X

Nový Xbox odhalen! Jmenuje se Series X a vypadá hodně jinak. Uvnitř tepe AMD

Microsoft využil letošní předávání cen The Game Awards 2019 a během doprovodného programu odhalil vzhled i název nového Xboxu. Nadcházející generace konzole, která byla až dosud kódově nazývaná Project Scarlett, ponese označení Xbox Series X. Na téma upozornil web The Verge.

Redmondský gigant tak očividně pokračuje v zavedené tradici názvů bez zjevné návaznosti. Mnohem větším překvapením je ale design chystaného zařízení, který více než herní konzoli připomíná klasický desktopový počítač. Šéf divize Xbox Phil Spencer prozradil, že Xbox Series X je navržen tak, aby ho hráči mohli využívat v horizontální i vertikální poloze.

Připravovaná konzole by měla nabídnout až čtyřnásobný výkon oproti současnému Xbox One X. „Pod kapotou" totiž ukrývá dvojici speciálně navržených procesorů založených na technologii AMD Zen 2, společně s architekturou Radeon DNA od stejné firmy. Rychlé načítání obsahu má zajistit SSD disk nové generace.

Potvrdily se také předchozí informace o tom, že nový Xbox zvládne zobrazovat hry v rozlišení až 8K při 120 snímcích za sekundu. Grafický výkon zařízení je údajně osminásobně vyšší než u Xboxu One a dvojnásobný oproti nejnovějšímu Xbox One X. Měl by tedy nabídnout výkon na úrovni 12 teraflopů.

Na Vánoce příštího roku

Microsoft se rozhodl demonstrovat možnosti Xbox Series X v ukázce na pokračování úspěšného titulu Hellblade: Senua‘s Sacriface. Phil Spencer v rozhovoru pro portál GameSpot prohlásil, že všechny snímky, které v upoutávce vidíme, byly vytvořeny s pomocí herního enginu a nový Xbox je dokáže vyrenderovat v reálném čase.

Oznámená byla také podpora pro Allmi (Auto Low Latency Mode) a DLI (Dynamic Latency Input), která se mají postarat o rychlou odezvu konzoly. Technologie VRS (Variable Rate Shading) zase pomůže vývojářům, aby z grafického výkonu konzoly vytěžili maximum.

K nové konzole nepochybně patří také nový ovladač, v tomto směru ale Microsoft nepřinesl žádné překvapení. Chystaná náhrada se na první pohled dá jen velmi těžko odlišit od toho současného. Novinkou je ale přidání hardwarového tlačítka Share, které slouží k okamžitému sdílení momentek z hraní.

Xbox Series X dorazí na trh před příští rok Vánocemi, stejně jako konkurenční PlayStation 5 od Sony. Přesné datum ani cenu zařízení ale v současné době neznáme.

Diskuze (19) Další článek: Konec e-mailovým bouřím kvůli „Odpovědět všem“. Microsoft přidá do Office 365 ochranu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,