Nový Windows Movie Maker 2 Beta a Media Player 9 RC

Microsoft v pátek zveřejnil dvě nové betaverze multimediálních programů, Movie Maker 2 bude rozhodně něčím víc, než jen drobnou utilitkou v systému.
Ve stávajících Windows XP je obsažen Windows Movie Maker, ten upřímně splní jen ty základní požadavky na zpracování videa a pro pokročilejší práci s videem je třeba se poohlédnout jinde a za citelné peníze.

Windows Movie Maker 2 by ale měl být již aplikací, která sice bude nadále svým jednoduchým ovládáním cílena na začínající videoamatéry, na druhé straně přidá spoustu i profesionálních efektů, novou inteligenci do tvorby videa a současně rozšiřuje možnosti exportu hotových filmů.

Nový Movie Maker podporuje mimo dřívějšího WMV formátu také výstup DV-AVI, který lze následně použít k dalšímu zpracování v jiných aplikacích, umí také sestříhané video poslat zpět do kamery. Mimo to lze využít funkce pro vypálení videa na CD, kde se již podporuje nový formát HighMAT a také lze poslat hotové video e-mailem nebo umístit na web. Obsahuje 30 nových videoefektů od zpomalení či zrychlení filmu po umělecké efekty, 60 přechodů od jednoduchých přesuvů až po explozi předcházejícího klipu a přes 40 různých titulků (video například začne jako fotka na novinové stránce a pak se zvětší přes celou obrazovku). Ač je jich spousta jsou tyto položky bez možnosti úprav. Nemůžete například nastavit sílu efektu, či rychlost přechodu, rychlost zrychlení a podobně, na druhou stranu můžete videoefekty kombinovat dohromady. Není to tedy profi, ale amatéři budou hýkat blahem. Protože tu nejsou nějaké parametry, vše se nastavuje velmi jednoduše přetahováním myši a hned vidíte náhled.

Unikátní funkcí pro skutečné amatéry je AutoMovie. Stačí totiž programu předhodit nesestříhané video, požadovanou hudbu pro doprovod, text titulků a stisknout tlačítko. Program ve videu najde nejlepší záběry, které jsou dobře nasvícené, nerozklepané a zaostřené, sestříhá je, doplní titulky a jednotlivé předěly mezi záběry synchronizuje s doprovodnou hudbou, aby to bylo pěkně v rytmu. Snaží se přitom vybrat z každého natočeného záběru něco, co bude použito ve výsledném filmu. Hotový film je pak možné rovnou exportovat, nebo případně doladit na časové ose, vybrat jiné přechody a podobně.

Díky podpoře formátu Windows Media 9 lze na pevný disk umístit videa v plné DV kvalitě s rozsahem několika hodin (udává se 10 GB pro 15 hodin záznamu). DV-AVI je přitom 20x náročnější. Windows Movie Maker je především konkurencí pro Apple iMovie, ačkoli spolu nekonkurují na stejné platformě. Jeho hlavní výhodou je dostupnost zdarma, přesněji v ceně systému Windows XP. Proti profesionálním programům má nedostatky, rozhodně ale zvyšuje využitelnost proti předchozí spíše nouzové aplikaci Windows Movie Maker. Zatím se jedná o betaverzi, již je ale dobře využitelná. Datum vypuštění ostré verze zatím není zveřejněno. Movie Maker 2 Beta si můžete stáhnout od Microsoftu. Instalační program má 8,12 MB.

Spolu s ním byl zveřejněn i Windows Media Player 9 Release Candidate, ten přidává vylepšení v oblasti automatických playlistů (jen pro Windows XP), podporu HighMAT, synchronizované texty písní, nyní je rychlejší start aplikace a práce s knihovnou médií a také se upravilo mírně uživatelské prostředí. Instalační program má necelých 10 MB Pro Windows XP a 13,5 MB pro ostatní systémy.

Diskuze (16) Další článek: Ze zákulisí jednání o budoucnosti českého Internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,