Nový Windows 10 Insider Preview: Integrované Ubuntu v akci a další novinky

  • A je to tady, Linux na Windows už můžeme testovat
  • Drobnou oklikou lze spouštět i grafické programy
  • Nový build ale přináší i další novinky
Kapitoly článku

Cortana propojuje mobil a PC

Cortana sice v české lokalizaci stále chybí a to včetně klíčové verze pro Android, nicméně Microsoft alespoň ukázal, na co se můžeme v budoucnu těšit. Nové testovací sestavení Windows 10 totiž konečně začíná upozorňovat na některé další notifikace na telefonu,

Když tedy bude na telefonu s Androidem běžet Cortana, na počítači s Windows 10 vyskočí třeba notifikace o tom, že dochází šťáva v baterii. Stejně tak se naučí desktopová Cortana telefon najít na mapě (a opět: nepíšu teď o telefonu s Windows – tam už to funguje, ale o telefonu s Androidem) a také jej prozvonit.

Až se naučí Cortana pro Android zrcadlit všechny notifikace do počítače a umožní také reakci, prakticky tam nahradí třeba populární program Pushbullet.

Edge má nové doplňky a lepší HTML5

Během posledních týdnů se také rozšířila nabídka experimentálních doplňků pro Edge a Microsoft vylepšil i ty stávající. Nově přibyl doplněk pro OneNote a Pinterest. Slibovaný AdBlock zatím chybí.

517602031
Microsoft Edge a jeho doplňky

Nejnovější Edge nakonec zase o něco lépe rozumí HTML5, podporuje totiž drag&drop s celými složkami, což se hodí třeba pro hromadné nahrávání souborů na webová úložiště.

Skype UWP Preview

čerstvé sestavení Windows dále nabízí ukázku nové univerzální aplikace komunikátoru Skype. Starý design Metra tak nahradilo okno, které už pomalu připomíná původní desktopovou aplikaci, která se na klasickém PC a laptopu prostě používá lépe.

472050329
Ukázka nové univerzální aplikace Skype z blogu služby

Černé téma

Na Živě.cz jsme nakonec před pár dny psali o novém tmavém tématu. I to nechybí a můžete jej aktivovat v sekci Přizpůsobení – Barvy. Tmavé téma vypadá opravdu elegantně a ladí s tmavou nabídkou Start a hlavním panelem. Všechny moderní aplikace, které přebírají systémový styl, pak budou také adekvátně tmavé.

45205766 673738839
Klasické světlé a nové tmavé téma moderních aplikací

Lepší virtuální plochy a Continuum

Nakonec si ještě drobnou zmínku zaslouží virtuální plochy. Nově můžete libovolné okno připíchnout, aby se zobrazovalo na všech virtuálních plochách – třeba hudební přehrávač, IM komunikátor aj.

A pokud máte telefon s podporou Continuua, o kterém jsme na Živě.cz už také psali, můžete toto desktopové rozhraní telefonních Windows spustit i bez doku přímo ve Windows pomocí nové aplikace Connect.

754992794 939942870
Nové možnosti virtuálních ploch a okno Connect pro připojení telefonu s Continuuem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,