Nový typ skla se dokáže sám opravit. Stačí ho stisknout k sobě a chvíli podržet

Vyřešit problém s prasknutým displejem na chytrém mobilním telefonu, tabletu… bude možná už brzy mnohem jednodušší než dnes. Japonští vědci totiž vyvinuli sklo, které se v případě poškození dokáže opět zacelit – chce to jen trochu tlaku.

Zajímavé je, že k tomuto objevu došlo náhodou. Yu Yanagisawa z University of Tokyo si během studia lepidel všiml, že jistý polymer má velmi zajímavé vlastnosti. Pokud jeho nařezané kousky stlačíte k sobě a podržíte po dobu 30 sekund při pokojové teplotě (21°C), opět se spojí dohromady.

Následné experimenty potvrdily, že inkriminované „samoopravitelné sklo“ skutečně funguje. Jeho výjimečnost spočívá především v tom, že – jak již bylo zmíněno – nevyžaduje předchozí zahřátí.

Celý proces je navíc velmi rychlý. Například jiný podobný materiál, který již dříve představili kalifornští výzkumníci, se sice rovněž sám opravoval, ale zabralo mu to téměř celý den.

„Doufáme, že opravitelné sklo se stane novým materiálem šetrným k životnímu prostředí, který po svém rozbití nemusí být vyhozen,“ uvedl Yanagisawa v rozhovoru pro NHK.

Polymery tohoto typu by kromě elektroniky samozřejmě mohly najít využití i v celé řadě dalších oblastí – namátkou třeba v medicíně (posílení kostí, pomoc při tvorbě tkáně atd.).

Zdroj: ScienceAlert

Diskuze (8) Další článek: Trumpova administrativa: za WannaCry mohou Severokorejci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,