Nový, starý, převlečený: Windows Media Player 11

Windows Media Player 11 je další z várky nových verzí programů, které Microsoft dokončuje spolu s blížícím se vydáním Windows Vista. Absence důležitých novinek však nutí zamyslet se nad správností zvýšení čísla verze o celou jedničku.

Windows Media Player je multimediální přehrávač dodávaný standardně spolu s operačním systémem Windows. Starší Windows XP obsahují WMP ve verzi 9, zatímco verze 11 je připravována pro Windows Vista. Existuje však i edice pro Windows XP, která si dělá ambice na nahrazení svých starších sourozenců – devítky i desítky. Nepřináší však příliš novinek, byl totiž vyvíjen spíše s ohledem na integraci do Windows Vista a s online obchody hudbou.

Starý známý je zpět. V černém.

MTV URGE

Nejvýraznější a již od začátku vývoje avizovanou vlastností nové verze nejrozšířenějšího přehrávače světa je výrazné zlepšení jeho spolupráce s internetovými obchody digitalizovanou hudbou. Nejviditelnější je integrace se službou Urge, kterou vlastní televizní stanice MTV. WMP nabízí na Urge okamžitý přístup ke kterémukoli ze dvou milionů songů od 110 000 umělců. Kromě této vyzdvihované služby, na níž uzavřel Microsoft s MTV exkluzivní partnerství, podporuje přehrávač stovky dalších online služeb využívajících mj. technologie Microsoft Plays for sure.

Microsoft rovněž vyzdvihuje přepracovaný systém vyhledávání médií, který umožňuje stejně rychlou orientaci v 50 i 50 000 skladbách bez ohledu na to, zda se hledá například v Urge nebo ve vlastní knihovně médií. Vyhledávání probíhá v reálném čase. Program filtruje data podle již provedených stisků kláves. Vyhledaná multimédia lze přímo ve WMP jednoduše nahrát do připojeného přenosného zařízení, kterých přehrávač podporuje několik stovek, přičemž rozhraní pro práci s nimi bylo přepracováno. Nově je tak možno ukládat do nich skladby v náhodném či obráceném pořadí, procházet zařízení přímo prostřednictvím knihovny médií a při tom všem využít nové nápovědy či možnosti vypalování obsahu chráněného systémem ochrany digitálních práv DRM.

Vyhledávání v knihovně médií

Novinky WMP11

Zatímco na integraci s online službami a schopnost synchronizace s přenosnými audiozařízeními narazíme ještě před stažením přímo na webu výrobce, tím, co zaznamenáme ihned při instalaci a krátce po ní, bude inovované grafické rozhraní. To je samozřejmě vytvořeno pro Windows Vista a obsahuje tudíž řadu velmi líbivých odlesků. Uživatelé předchozích verzí jistě nebudou překvapeni přesunem některých ovládacích prvků. Vše je totiž i v jedenáctém WMP dokonale přehledné.

Z novinek, jichž opravdu není příliš mnoho, jmenujme ještě rozšířenou nabídku formátů, do nichž je WMP schopen ripovat hudbu z CD Audio. Oproti starším verzím totiž přibyly formáty Windows Media Audio Professional a především čistý nekomprimovaný PCM WAV. Neznámé a nepojmenované soubory lze identifikovat prostřednictvím jedinečné technologie digitálního otisku, která se pokusí nepojmenované či nesprávně pojmenované soubory identifikovat podle jejich obsahu.

Na výběr jsou nové možnosti komprese při ripování CD Audio

Po prvním spuštění je třeba projít průvodcem, kde stejně jako v minulých verzích provedeme základní konfiguraci. Za obtěžujícím otvíráním webu Windowsmedia.com po každém spuštění WMP9, u WMP11 smutnit jistě nebudeme. Nový přehrávač totiž standardně otvírá knihovnu médií a nezdržuje vytuhnutím do doby kompletního načtení obsahu webové stránky. Naopak, nad čím jistě nebudeme příliš jásat, je hlavní menu aplikace obětované kompaktnosti designu.

Zatímco ve starších verzích vyjíždělo při přejetí kurzorem myši přes horní okraj okna, zde se s ním standardně nesetkáme. Je však naštěstí zrcadleno v menu, které se objeví po kliknutím pravým tlačítkem do hlavní tlačítkové lišty navrchu okna. Kliknutím na View – Classic Menus lze potom hlavní menu aktivovat, čímž ale WMP velmi ztratí na kráse a celkové vychytanosti. Zobrazení a skrytí menu lze rychle dosáhnout i stiskem klávesové zkratky Ctrl+M.

Okno WMP se zobrazeným hlavním menu aplikace

Nepatříte-li mezi ty uživatele, kteří musí mít ve svém počítači vždy všechno nové, Windows Media Player 11 můžete s klidným svědomím ignorovat. Pokud mezi takové uživatele patříte, nebo víte, že některou z nových vlastností WMP využijete, stahujte. K dispozici je zatím pouze anglická verze pro dvaatřicetibitová i čtyřiašedesátibitová Windows XP. Server Microsoftu vyžaduje před stažením ověření pravosti systému Windows. Totéž pak v jednom z prvních kroků instalace provádí i samotný instalační program.
Instalační balíček je velký zhruba 25 MB, přičemž v instalaci nespočívá žádná záludnost kromě potřeby restartu po jejím skončení.

Ověření pravosti systému Windows
Instalace trvá poměrně dlouho a navíc vyžaduje restart
Průvodce po prvním spuštění
Diskuze (68) Další článek: Internet Explorer 7 nyní jako automatická aktualizace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,