Nový startup vám vytiskne většinu rodinného domku za pouhých 8 hodin

Stavba rodinného domku je obvykle nejen finančně nákladná, ale také časově náročná záležitost. Mnozí odborníci se proto tento proces snaží co nejvíce zautomatizovat a zrychlit.

Nový ukrajinský startup, zvaný PassivDom, využívá 3D tiskového robota, který dokáže vytisknout stěny, střechu a podlahu domku o velikosti 38 metrů čtverečních za zhruba 8 hodin. Lidé následně dodělají okna, dveře, rozvody a instalace.

Po úplném dokončení jsou tyto stavby mobilní a autonomní, což znamená, že nemusí být připojeny k žádným externím elektrickým či instalatérským systémům.

Solární energie se ukládá do baterie a voda je shromažďována a filtrována z vlhkosti ve vzduchu (nebo ji můžete doplňovat sami z vlastních zdrojů). Všechny domky disponují také nezávislou kanalizací.

„Měli bychom mít příležitost žít v přírodě mimo civilizaci, ale v komfortních podmínkách tradičního domu," řekla jejich designérka Maria Sorokina serveru Business Insider. „Tato technologie nám umožňuje žít v lesích, na horách nebo na pobřeží – daleko od lidí a infrastruktury.“

Zájem je velký – od letošního jara jen z USA dorazilo 7000 předobjednávek. Prvních 100 domků, jejichž cena začíná na částce 64 000 USD, by mělo být dodáno v lednu 2018.

Zdroj: Business Insider, PassivDom

Diskuze (9) Další článek: Když to nepůjde balóny, budeme internet šířit lasery. Project Loon zkusí bezdrátovou optiku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,