Nový SCSI standard 320 MB/s trhá rekordy

Firma LSI Logic Corporation oznámila první dvojkanálový řadič SCSI pro rychlost Ultra320 SCSI protokol s rychlostí 320 MB/s s názvem SYM53C1030.
Firma LSI Logic Corporation oznámila první dvojkanálový řadič SCSI pro rychlost Ultra320 SCSI protokol s rychlostí 320 MB/s s názvem SYM53C1030. Vysoká přenosová rychlost je založena na technologii Fusion MPT (Message Passing Technology). Ta je dvakrát vyšší, než dosavadní nejrychlejší SCSI s přenosovou rychlostí 160 MB/s. Celkový datový tok řadičem díky dvěma kanálům činí 640 MB/s, s PCI-X dokáže komunikovat rychlostí až 1066 MB/s. Jak jsem právě naznačil, může být řadič zřejmě připojen nejen na 32 nebo 64 bitovou sběrnici PCI verze 2.2 s taktem 33 nebo 66 MHz, ale zcela určitě na novou sběrnici PCI-X ad. rev. 1.0. Obvod je kompatibilní s návrhem normy SPI-4 SCSI.

Vlastní řadič je postaven na jádře procesoru StrongARM. Dokáže zpracovat až 100 000 vstupně-výstupních operací za sekundu. Tento výkon je podle výrobce třikrát vyšší, než u dnešních SCSI řadičů. Obvod má stejné rozložení vývodů jako předchozí SYM53C1010R, který zvládl rychlost jen 160 MB/s. Ten byl určen pro 32 a 64bitové verze PCI s takty 33 nebo 66 MHz.

Tento řadič je zřejmě prvním SCSI řadičem na světě, který podporuje novou PCI-X sběrnici s taktem 133 MHz. Jen pro připomenutí – současná PCI sběrnice v běžných počítačích má takt 33 MHz, v 64bitové verzi může mít až 66 MHz.

Řadič podporuje všechny (aspoň podle výrobce) běžné operační systémy (MS Windows NT/2000, Solaris, Linux, Novell Netware či UnixWare.

Samotná technologie Fusion MPT je nová, proto jsou k dispozici vývojové sestavy již nyní, hotové řadiče s obvodem SYM53C1030 mohou být k dispozici ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku.

Živě komentuje: Protokol SCSI má ze sebou velmi dlouhou historii. V porovnáním s původní přenosovou rychlostí 5 MB/s původní verze komunikuje tento řadič 64x rychleji. V posledních zhruba dvou letech jsme svědky urychlování sběrnic (externí sběrnice procesoru s taktem FSB, takt DRAM pamětí atd.). Šest let stará PCI sběrnice již pro nejvyšší požadavky přestává stačit i ve své 64bitové 66 MHz verzi, proto přichází PCI-X. Nejvyšší nároky bývají kladeny právě v serverech, které byly odedávna spojovány právě s SCSI. Proto se ještě v plenkách PCI-X sběrnice objevuje právě SCSI řadič, který má posunout možnosti. Vždyť na SCSI se nepřipojují jen samostatné disky, ale RAID pole či knihovny (ať s diskovými či páskovými médii). Právě při spojení sil se velmi snadno docílí zahlcení SCSI kanálu a to je právě moment pro PCI-X a Ultra320 SCSI.

Váš názor Další článek: Hudba: Napster ještě dlouho on-line

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,