Google | Prohlížeče | Chrome

Nový režim čtení v prohlížeči Chrome je svým provedením unikátní. Budí ale kontroverze

Uživatelé, kteří se nemohli dočkat režimu čtení ve webovém prohlížeči Google Chrome, konečně mohou začít slavit. Mód, jehož cílem je usnadnit čtení webových stránek odstraněním všech rušivých prvků, však vyvolává rozpaky kvůli svému provedení. Text totiž zobrazuje v přizpůsobitelném bočním panelu.

Oficiální představení režimu čtení v prohlížeči Chrome pro stolní počítače a zařízení se systémem ChromeOS je jednou z několika funkcí zaměřených na vzdělávání. Na konferenci BETT 2023, která probíhá od 29. do 31. března v Londýně, ho Google prezentoval spolu s řadou dalších novinek.

Rozpačitý režim čtení

„Funkce pro usnadnění integrujeme přímo do vzdělávacích nástrojů, takže každý student může přistupovat k informacím způsobem, který mu vyhovuje. Pro žáky s poruchami čtení, jako je dyslexie, přinášíme režim čtení – přizpůsobitelné zobrazení na bočním panelu prohlížeče Chrome. Tento režim pomáhá omezit rušivé prvky na obrazovce – jako jsou obrázky a videa – a umožňuje tak studentům zaměřit se na primární obsah stránky,“ uvádí na oficiálním blogu John Solomon.

Režim čtení bude dostupný ve verzi 114 pro Chrome a ChromeOS, jež má být vypuštěna jako stabilní sestavení 24. května 2023. Umožní uživatelům přizpůsobení různých aspektů, jako jsou mezery, velikost písma, typ písma či jeho barva. Lze také měnit barvu pozadí, případně aktivovat tmavý režim, který mnozí uživatelé považují za příjemnější pro oči. Změnit lze také velikost samotného panelu.

Provedení, kdy uživatelé v jedné části prohlížeče vidí původní stránku, včetně všech rušivých prvků, zatímco ve druhé části se zobrazuje ve zjednodušeném formátu, je odbornou veřejností vnímáno značně kontroverzně. Web TechSpot spekuluje nad možným důvodem: „Z pohledu Googlu to umožňuje zobrazování reklamy i v aktivovaném režimu čtení,“ PC World kriticky označil toto provedení jako „divné“.

Vylepšení pro studenty

Google se při vývoji spojil se školami jako je Landmark School či neziskovými organizacemi jako Understood.org. Cílem bylo navrhnout a otestovat režim čtení a další funkce, které mají pomoci dětem s odlišným způsobem učení a myšlení. Jedná se zejména o dyslexii a ADHD, neboť těmito specifickými poruchami trpí ve Spojených státech v průměru každé páté dítě.

„Režim čtení umožňuje uživatelům vytvořit si přizpůsobený zážitek ze čtení. Díky němu je čtení přístupnější pro miliony dětí s dyslexií a dalšími odlišnostmi. Dává rodičům a pedagogům mocný nástroj na podporu čtenářů, kteří mají se čtením potíže,“ řekl předseda společnosti Understood.org Nathan Friedman.

Pokud si chcete nový režim čtení vyzkoušet již dnes, zadejte do adresního řádku prohlížeče Chrome chrome://flags. Poté přes vyhledávání hledejte reader mode a následně přepněte volbu Enable Reader Mode z Default na Enabled. Nakonec bude nutné prohlížeč restartovat.

Diskuze (7) Další článek: V americké nemocnici chystají test „kopilota“ založeného na AI. Pomůže lékařům vést záznamy o pacientech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,