Nový přípravek úspěšně léčí cukrovku 1. typu u myší

Vědci vyvinuli nový lék na cukrovku1. typu. Lze ho podávat perorálně a v experimentech prováděných na myších nejen bleskově upravil hladiny inzulínu, ale rovněž obnovil metabolické funkce a zvrátil zánětlivé účinky onemocnění.

Polykat pilulky by pro pacienty bylo mnohem příjemnější než píchat si inzulínové injekce. Problém spočívá v tom, že inzulín je v žaludku zničen v žaludku dříve, než se dostane do krevního řečiště. Týmu odborníků z Yale University se nicméně podařilo najít řešení.

Jejich přípravek má podle studie publikované v žurnálu Nature Biomedical Engineering dvě velké výhody.  Kromě možnosti perorálního podávání je důležitá rovněž jeho „multifunkčnost“: pomáhá kontrolovat aktuální hladiny glukózy v krvi a obnovuje funkci slinivky břišní i normální imunitu v jejím prostředí.

Rychle a bezpečně

„Usnadňuje normální metabolismus a také dlouhodobě koriguje imunitní defekty. Takže vlastně léčíte nemoc a zároveň si udržujete hladinu inzulínu,“ uvedl hlavní badatel Tarek Fahmy.

To je možné díky nanočásticím, které bezpečně dopravují inzulín do slinivky břišní. Jde o jakési „transportéry“ vyrobené z polymerizované kyseliny ursodeoxycholové – žlučové kyseliny přirozeně produkované lidským tělem.

Během testů na myších dotyčné nanočástice snížily zánět a obnovovaly metabolické funkce. Jejich „náklad“ pak zlepšil hladinu inzulínu a to přibližně sedmkrát rychleji než to zvládne výše zmíněná injekce. Podobné slibné výsledky měly také pokusy na prasatech.

Diskuze (5) Další článek: Windows 11 jsou už u hráčů druhým nejpoužívanějším operačním systémem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,