Nový počítač? Notebook místo stolního stroje

V USA opět meziročně klesá prodej stolních počítačů, ale už ne tak drasticky. Naopak prodej přenosných počítačů stoupá skoro o třetinu.
Situace se pomalu navrací k normálu. Americký trh, v osobních počítačích často fungující jako „systém včasného varování“ pro ostatní, sice ještě oznamuje meziroční pokles v prodeji počítačů, ale už s podstatně příznivějšími čísly než před rokem. Osobní počítače meziročně klesly o 7,6 % v počtu prodaných kusů (meziročně za březen), ale loni to bylo o 17 %. Zajímavé je, že zatímco stolní počítače klesly o 17,5 % (loni o 25 %, tedy za dva roky bezmála na polovinu!), prodej notebooků stoupl meziročně o obřích 32 % – oznámila to analytická firma NPD.

Proč se náhle prodávají notebooky místo stolních počítačů? Americké domácnosti prý nyní, když dávají pryč nevýkonné desktopy, chtějí jako náhradu právě notebook. Důvod není jeden, ale spíše se jedná o souhru více příčin: během uplynulého roku se výkonnostně stejné notebooky a stolní počítače cenově sblížily více než kdykoli jindy. To je dáno zejména plochými displeji – dnes je totiž mají standardně i stolní počítače, dříve činil rozdíl cen mezi CRT (klasickým) monitorem a plochým lví podíl na celkovém rozdílu cen mezi notebookem a desktopem. Slušně pokročily i notebookové („mobilní“) čipy a dnešní výkonné přenosné stroje si už nezadají s desktopem ani ve velikosti disku, grafice, multimédiích nebo v přítomnosti periférie, jako je DVD přehrávač nebo CD vypalovačka. Zajímavé také je, že průměrná cena notebooku v USA během roku klesla z 1600 dolarů na 1450 dolarů, asi o deset procent – desktopy si víceméně svou cenu držely. Američané pak podle NPD mají více chuti než dříve se zbavit přebytečných krabic pod stolem a kabelového chumlu – a také si za to jsou ochotni něco připlatit. Neprodávají se přitom příliš drahé notebooky – podle NPD byl v březnu nejprodávanějším strojem notebook od Toshiby (Satellite 1005 s gigahertzovým Celeronem), jehož průměrná pouliční cena v USA je pod tisíc dolarů, tedy asi třicet tisíc korun (!!). Nedivme se, že s takovými cenami za notebook špičkové značky se pak tyto stroje prodávají jako housky na krámě.

Hrozí kupování notebooků místo desktopů v takové míře i u nás? Možná za pár let. Jednak domácnosti jsou dnes spíš rády, že mají vůbec nějaký počítač, než aby přemýšlely o jeho nahrazení výkonnějším; rovněž citlivost na rozdíl v ceně je u nás mnohem vyšší. Navíc momentální sblížení cen notebooků a desktopů může být jen výkyvem, ne dlouhodobým trendem – stalo se to už několikrát v minulosti, ale ceny se zase pak z různých důvodů oddálily. Je pravda, že v loňském roce se i u nás prodávaly notebooky podstatně lépe než kdykoli v minulosti, ale pořád ještě nedosahují takového poměru k desktopům jako venku.

Dlouhodobě je notebook vždy citelně dražší než stejně vybavený desktop a „levné notebooky“ moc dobrou pověst nemívají, bývají poruchové. Je ale docela možné, že za nějakých pět let budeme na stolní počítače, tedy na takové ty stroje, které se – zcela zbytečně – skládají ze dvou krabic, z jedné pod stolem a jedné na stole, dívat jako na něco beznadějně zastaralého a nemoderního.

Diskuze (40) Další článek: Trvá vám dlouho otevření souboru ve Windows XP po síti?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,