Nový OS/2 - revoluce začala

Nová verze systému založeného na technologii IBM OS/2 se jmenuje eComStation a přichází s mnoha revolučními prvky. My jsme měli konečně možnost vyzkoušet tento kvalitní systém na vlastní kůži.
S operačními systémy jakoby se v poslední době roztrhl pytel - máme zde stovky distribucí Linuxu, BeOS a mnoho dalších systémů, jak už volně dostupných či placených. Svět operačního systému OS/2, který je mezi námi již od roku 1987, si novinky kolem sebe nemohl nechat jen tak líbit a tato platforma přichází se zcela novou klientskou verzí. V roce 1987 se na vývoji tohoto systému podílely společně firmy Microsoft a IBM, později již jen IBM, která se později také dalšího vývoje zřekla. Dnes tedy nebude asi nic překvapujícího na tom, že nová verze OS/2 je produktem společnosti Serenity Systems. eComStation, jak se nová verze jmenuje, je založena na technologii IBM OS/2, ovšem přichází s mnoha revolučními prvky. My jsme měli konečně možnost vyzkoušet tento kvalitní systém na vlastní kůži.

Co přinese pošťák?

Marketingová strategie, kterou Serenity Systems zvolila není příliš obvyklá - samotný operační program je jejich produkt, nicméně od Serenity Systems ho nekoupíte - distribucí i technickou podporou se zabývají jiné firmy. Pokud tedy máte se systémem problém, obracíte se na distributora, který vám ho prodal - pro Evropu je to firma Mensys. My jsme však dostali eComStation přímo ze Serenity Systems. V obálce jsou 3 CD a několik listů s licenčním ujednáním a základními informacemi pro instalaci. Na prvním CD je instalace Serenity Systems - startovací CD s celým systémem, druhé zabírá originální instalátor společnosti IBM a na posledním CD jsou další aplikace a příslušenství.

Konečné balení je ale odlišné u každého distributora a tak třeba v Kanadě dostanete úhlednou krabici a v USA jen obálku s médii...

Instalace nové generace

Největších změn doznal systém právě v instalačním procesu. Po vložení CD do mechaniky se představí ECS jako profesionální systém - můžete si hned na úvod vybrat rozlišení použité při instalaci, počet barev, klávesnici a další podrobnosti. Pak se spustí samotný instalační program. Z CD se však spustí kompletní operační systém i se základními programy, se všemi ikonami apod. A tak zatímco instalujete, můžete si psát dopis, článek, nebo si prohlížet obrázky, prostě cokoliv, co vás napadne! Instalace má několik kroků - nejdříve zvolíte oddíly, naformátujete a nainstalujete základní operační systém. Po restartu počítače si můžete zvolit další komponenty systému - spustí se původní instalátor příslušenství z OS/2 Warp 4.0 (verze 1.1 již bude obsahovat vlastní instalátor) a vše potřebné se nainstaluje. Po dalším restartu si můžete vybrat jaké další aplikace dodávané spolu s ECS budete používat...

Instalace jak má být, od hlavy k patě v plnohodnotném OS.

Přednost můžete také dát klasické textové instalaci, která sice není tak pohodlná, nicméně je naprosto bezproblémová - v tomto případě musíte instalaci spustit vložením druhého CD. Ale jaký systém vám umožní od samého počátku instalovat v plnohodnotném prostředí s možností spouštět programy a v rozlišení např. 1280x1024 a tisíce barvách?

Po vzoru Linuxu

Operační systém eComStation, stejně jako linuxové distribuce, obsahuje velké množství programů, ovladačů a utilit ostatních autorů a firem. Právě v tom je největší síla tohoto klienta oproti OS/2 IBM. Proces výběru programů byl veřejný a každý se do něj mohl zapojit. Jak to dopadlo? Samotná hodnota přibalených programů totiž převyšuje cenu systému! V plejádě naleznete hned 3 kompletní kancelářské balíky (Lotus SmartSuite, StarOffice 5.1a, IBM Works) , grafické i multimediální programy, programy pro práci s internetem (Netscape Communicator, InJoy Dialer, Shockwave Flash plug-in...), Javu 1.3, TCP/IP 4.3 a desítky dalších šikovných pomocníků. Celý systém je skinovatelný a o celý vzhled se stará Styler/2 a XWorkplace Shell. Tyto dva programy výrazně zvyšují celkové možnosti eComStationu. Zcela nově je tu konečně pohodlná a jednoduchá kalkulačka, systémové hodiny, které podporují světové časy, budík a synchronizaci podle internetových serverů. V systému přibyl plánovač úloh známý z Windows, k základu patří také software pro vypalování (RSJ CD Writer) a kvalitní antivirový program (Norman Antivirus). Zajištěna byla také zatím chybějící podpora scannerů, grafické adaptéry jsou díky Scitech Display Doctorovi bez problémů a na CD naleznete stovky ovladačů pro různá zařízení.

Kancelářský balík dle vlastního výběru v ceně - Lotus SmartSuite, StarOffice

Aplikace, které jsou součástí eComStationu

  • eCS Dialog Engancer, StylerLite, hodiny, kalkulačka, Theme Manager
  • Desktop On Call 4
  • Macromedia Flash Player
  • HobLinkX11 Server
  • InJoy Dialer, InJoy PPPoE, ISDNPM
  • Norman Antivirus
  • pmFax Lite
  • Lotus SmartSuite 1.6, Sun StarOffice 5.1a, IBM Works
  • Applause, ovladače scannerů
  • Java 1.3 Runtime, Development
  • Netscape 4.61
  • Projekt Odin, WarpIn, PMPDF, RealPlayer 8
  • RSJ CD-Writer 3.55
  • XWorkplace 0.9.12
  • a další

Odjakživa multiplatformní systém

OS/2 se vždy mohla pochlubit tím, že uměla spouštět programy různých typů - podpora aplikací pro MS-DOS, OS/2 a Windows 3.1 (včetně programů napsaných ve Win32s) samozřejmě zůstala, k ní ale přibyla možnost spouštět aplikace pro systémy Windows 9x/NT/2000 a programy portované z linuxového prostředí Xfree. Knihovny projektu Odin (jehož snahou je přepsat API volání Windows pod OS/2) obsahuje samotný systém a tak můžete na pracovní stanici ECS provozovat programy jako např. MS Office 95/97/2000, Adobe Photoshop 5, StarOffice 5.2, Macromedia Dreamveawer 4, RealPlayer, PowerDVD, přehrávat DVD i filmy DivX a stovky dalších aplikací a her... O svět spíše linuxový se stará komerční server HobLinkX11, díky kterému můžete zase používat Gimp, XWarpzillu, prostředí KDE, Gnome a další nepřeberné množství aplikací, které jsou portovány pod OS/2 (eComStation). Programy napsané v Javě zase pomůže spouštět IBM Java Runtime 1.3, který je také součástí systému. Myslím, že přiřazení "multiplatformní systém" je zde na pravém místě.

Přístup k internetu je dnes základ

Co se vrací do módy

eComStation také obsahuje IBM BonusPak - sadu programů a funkcí, které již nejsou IBM podporovány a z nových verzí OS/2 vymizely - patří sem kancelářský balík IBM Works, programy pro práci s videem, faxem a především VoiceType - rozhraní pro ovládání a práci s počítačem lidským hlasem. Dávno slibovaná funkce ostatních operačních systémů je v OS/2 již od roku 1996! Pomocí VoiceType můžete plhodonotně ovládat hlasem celý systém - spouštět programy, ovládat je, pracovat se soubory atd. Díky VoiceDictation můžete počítači nadiktovat dopis, který za Vás napíše, pak ho vytisknout a odeslat internetem - aniž byste se dotkly klávesnice!

Síť, síť a síť

eComStation se honosí označením - SuperClient for the internet generation - a myslím, že se tímto označením honosí naprosto oprávněně. Připojení pomocí modemu řeší špičkový klient InJoy, přes ISDN zase aplikace PMISDN. IBM Desktop On Call ve verzi 4 umožňuje pracovat na vzdáleném počítači z jakéhokoliv operačního systému - jediné, co budete potřebovat je "Java schopný" internetový prohlížeč. Všem administrátorům zaplesá srdce při pohledu na WiseMachine. Pomocí této aplikace se instaluje na klientské stanice opravdu pouhým přetažením ikonky. Nainstalovat např. Lotus SmartSuite na 100 stanic ECS v podnikové síti je otázka několika minut. Náš nový operační systém má také svůj internetový portál, který se hned po svém uvedení stal jednou z nejnavštěvovanějších stránek ve světě OS/2 a ECS.

Chce jít s dobou!

To, že platforma OS/2 je na špičkové úrovni potvrzuje podpora nejnovějších standardů - DVD, CD-RW mechaniky, souborový systém UDF, LargeVolumeManager, podpora zařízení USB, nejnovějších grafických karet, možnost používat souborové systémy JFS, HPFS, FAT, FAT32, ext2, NTFS, NFS, OpenGL, Java atd. eComStation ukazuje, že systém založený na OS/2 v podstatě nemá ve světě IBM PC konkurenci, a i když uživatelská základna je hlavně v našich končinách velmi malá, je to systém, který si zaslouží svou pozornost.

Tak to vypadá, že svět OS/2 (nyní spíše svět eComStationu) bude pro některé dalších 10 let "umírat"... Serenity Systems přichází na trh se systémem, který je vhodný jak pro stávající uživatele OS/2, tak pro uživatele přecházející z jiných operačních systémů a znovu dokazuje obrovskou odolnost a sílu tohoto operačního systému. Za poměrně vysokou cenu získáte kompletní řešení s mnoha aplikacemi, technickou podporou a zajištěnou budoucností. K dispozici je také verze SMP, podporující víceprocesorové systémy a o otázkách stability a bezpečnosti se v modrém světě snad již nikdo ani nebaví...

Více informací o tomto novém operačním systému získáte na www.ecomstation.com a www.os2.cz, kde je k dispozici také demoverze tohoto OS.

operační systém založený na IBM OS/2 Warp eComStation 1.0
Zdroj: Serenity Systems International
Kontakt: www.ecomstation.com, www.os2.cz
Cena: cca Kč 11 000,- (279 USD)
Minimální konfigurace: Pentium 100 MHz, 32 MB RAM, 200 MB místa na pevném disku.

plusy/minusy

+ instalační proces
+ velké množství aplikací
+ bezkonkurenční poměr cena/výkon
- cena
- není lokalizováno
- dokumentace

Diskuze (59) Další článek: Transmeta vyhodila svého CEO

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,