Notebooky | Umax

Nový notebook jen za 2990 Kč. Umax VisionBook je plný kompromisů

V nabídce Alzy jsou momentálně dva nejlevnější nové notebooky, které se dají na českém trhu koupit. Jde o Umax VisionBook N14G Plus za 2990 Kč a N15G Plus rovněž za 2990 Kč. Oba mají stejné vnitřnosti, první zmíněný ale obsahuje 14,1" displej a chybí mu numerický blok klávesnice, druhý má 15,6" obrazovku a číselnou částí disponuje.

V obou případech jde o Full HD panel typu IPS s matným povrchem. Uvnitř notebooků se nachází čip Intel Celeron N4100. Ten nese čtyři „atomová“ jádra s frekvencí 1,1 GHz s boostem až k 2,4 GHz. Výkon je na úrovni dnešních smartphonů střední třídy. Na druhou stranu má ale nízkou spotřebu, takže jej Umax dokáže uchladit pasivně, tedy bez hluku.

Operační paměť s kapacitou 4 GB nijak nerozšíříte, integrované 128GB úložiště typu eMMC ale konečné není. Notebook má volný slot M.2 SATA pro SSD, takové mívají kapacitu až 2 TB. Na těle pak najdeme čtečku SD karet a trojici USB, jeden 2.0, dva 3.0, z toho jeden formátu USB-C. Přítomný je též miniHDMI pro externí monitor. Překvapí Windows 10 ve verzi Pro.

Z uživatelských recenzí vyplývá, že se notebook dost zahřívá. Bez ventilátoru a s plastovým tělem špatně odvádějícím teplo to ani nejde jinak. Nečekejte příliš kvalitní klávesnici nebo touchpad, ale fungují. Výdrž je spíš poloviční (4 hodiny), než uvádí výrobce (8 hodin). Mikrofon, reproduktory ani webkamera nestojí za řeč.

Když se loni tyto VisionBooky začaly prodávat za osm tisíc, nemělo smysl je kupovat. Za tři tisíce to ale není úplná tragédie, pokud opravdu chcete stroj s dvouletou zárukou na nenáročnou kancelářinu. Použitý hardware může při nedostatku Raspberry Pi a jiných podobných počítačů dobře posloužit i coby domácí server.

Okolo 3000 Kč ale v bazarech seženete starší či rovnou repasované manažerské notebooky od HP, Dellu nebo Lenova, které budou výkonnější, lépe rozšiřitelné i použitelné.


Notebooky Umax za 2990 Kč

Umax VisionBook 15Wj UMM230157 Umax VisionBook 15Wj UMM230157
nabízí 32 obchodů za ceny od 5 890 Kč
Porovnat ceny
Umax VisionBook 12WRx UMM230220 Umax VisionBook 12WRx UMM230220
nabízí 5 obchodů za ceny od 3 989 Kč
Porovnat ceny

Diskuze (53) Další článek: Rusové si už znovu mohou legálně stáhnout Windows. Ale nikoliv koupit

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,