Nový mobilní YouTube: HTML5 si našlo cestičku na chytré telefony

Ačkoliv by se mohlo zdát, že jsou technologie HTML5 a Flash Player (a jemu podobní) v přímém konkurenčním rozporu, ve skutečnosti se efektivně doplňují. Příkladem je třeba politika Googlu, který utužuje vztahy s Adobe a Flash Player se pokouší integrovat přímo do svého desktopového prohlížeče Chrome. Zároveň je to ale jeden z největších současných průkopníků HTML5.

HTML5 zažívá boom zejména na chytrých telefonech. Díky charakteristikám a zásadám mobilního uživatelského rozhraní se sem hodí lépe než Flash a je prozatím výkonnější. Prosazování HTML5 na chytrých telefonech je dokonce tak masivní, že nahrazuje klasické mobilní aplikace.

Příkladem budiž nová mobilní verze Youtube portálu s kódovým označením „Blazer“. Google ji představil na začátku července na americkém trhu a nyní oznámil její spuštění i v celosvětovém měřítku. Plně používá HTML5 a designem se srovná s kvalitami YouTube aplikace na telefonech iPhone, Android nebo třeba Windows Mobile.

youtube.png  youtube.png
HTML5 YouTube pro mobily a kapesní počítače

Pomalu také roste popularita mobilního videa, „kapesní“ YouTube totiž každý den návštěvníkům naservíruje 100 milionů zobrazených stránek a z mobilních telefonů dnes na tentýž portál nahrajeme každou minutu hodinu nového záznamu. Teď už je pouze na mobilních operátorech, jestli se vypořádají s rostoucí popularitou chytrých a datově skutečně náročných telefonů a kapesních počítačů a nezačnou data výrazně zdražovat s výmluvou, že potřebují zaplatit modernizaci svých mobilních datových sítí.

Diskuze (21) Další článek: Microsoft a Google tvoří W3C standardy. Společně

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,