Nový Matrox- G450 Dual Head

Je určitě dobře známo, že Kanadská firma Matrox vyrábí jedny z nejlepších grafických karet (zejména co se týče kvality zobrazení), které můžeme na trhu sehnat. O tom asi nikdo nepochybuje... Jaké to ale je, jestliže se řekne Matrox G450 Dual head? Ano, je zde horká novinka - pokračování staré dobré karty G400. Pojďme srovnat jejich výkon navzájem mezi sebou tak, jak to uvádí gamePC.

Joro: Vřele doporučuji přečíst si i dřívější recenzi na Matrox G400.

 

Matrox G400

Matrox G450
Výrobní technologie 0,25 0,18
Dual head ano i ne ano
Počet výstupů na monitor 1 nebo2 2
TV-Out čip vnější integrován do čipu
DFP čip vnější integrován do čipu
Velikost paměti 16, 32 MB SGRAM 8, 16, 32 DDR SGRAM

Technické parametry

Vzhled a vlastnosti této desky jsou velmi podobné jako u desky G400. Čeho si určitě všimnete na první pohled je menší velikost desky a absence aktivního chladiče, která určitě zamrzí každého ladiče výkonu (joro: zase ale potěší "tichým chodem"). Ze zadní strany grafiky jsou vyvedeny dva konektory HD-15, ke kterým můžeme připojit dva monitory. Což je docela unikátní vlastnost, která není podporována u mnoha typů grafických karet.

  
Tak takto nějak vypadá G450ka.

Určitě jste postřehli, co že to vede za oranžový drát od chladiče k pamětem. Není to napájení ventilátorku (protože chladič je pasivní :-)), ale je to přemostění umístěné na kartě z důvodu blíže nespecifikované závady. Na hardwarový problém se asi přišlo až na poslední chvíli a proto už nebyl čas na předělání designu karty. Není to příliš dobré řešení, protože stačí udělat sebemenší hrubší pohyb a s kartou je amen a už je téměř k zahození (joro: to snad nebude tak horké).

Určitě jste už postřehli, že karta je vyráběna pokročilejší 0,18 mikronovou technologii a je osazena 8,16 nebo 32MB DDR SGRAM, což by mělo kartě určitě pomoct k lepším renderovacím a herním schopnostem. Jakmile ale uvidíte výsledky našich testů asi změníte úplně názor. Je to velmi zajímavé, že kartám s čipem od GeForce ať už 256kám či GTSkám přechod na technologii DDR pamětí pomohl k výrazně vyšším výkonům, tak tady k mému (a možná i k vašemu) překvapení žádné rekordy trhat nebudou.

Může to být ale také tím, že G400ka byla sice osazená pamětí 32MB SGRAM, jenomže ta byla 128 bitová, což se ovšem nedá říct a pamětech G450ky, která má sice DDR SGRAM, které jsou však jen 64 bitové. Z toho plyne závěr, že karta G450 bude nejspíš levnější než G400, protože 64 bitová DDR SGRAM je levnější než 128 bitová SGRAM. Matroxu se tedy asi povede snížit cenu svých akcelerátorů (G400 byly pro většinu uživatelů zbytečně drahé), ale za cenu mírné degradace výkonu karty. Matrox nově použil 6ns paměti od firmy Hundai. Takt pamětí je na frekvenci 166Mhz DDR, což odpovídá 333Mhz. Škoda jen, že užší sběrnici přijdeme o polovinu přenosového pásma, a tak se komparativně k GeForce dostáváme zase na ekvivalent 166MHz.

Nové vlastnosti funkce Dual Head

Matrox vyrábí jako jeden z mála kartu, která má 2 konektory pro monitory a tudíž k ní můžeme připojit až dva monitory najednou. Zde jsi stručně popíšeme jaké jsou funkce Dual Headu. 

  • Multi Desktop: Jednou z nejzajímavějších funkcí, které Matrox předvedl je nový QuickDesk. Je to schopnost podobná Linuxovské funkci a to, že mám otevřené velké množství rozličných oken a programů a jsou připojené dva monitory. Uživatelé ať už u prvního nebo u druhého monitoru můžou používat naprosto stejné funkce. To se Matroxu opravdu povedlo.

 

  • MaxView: Tato funkce umožňuje nastavit uživatelům, který monitor bude veden jako primární a který jako sekundární. To pak umožňuje maximalizovat program ne na jeden ale rovnou na dva monitory (při překročení pravého okraje prostě přejdete na druhou část obrazu).

 

  • DualHead Screengrab: Screengrab je naprosto primitivní a základní prográmek, který nám umožňuje zachytávání obrazu a poté jeho následovné umístění do schránky nebo uložení. Je to podobné jako funkce Print Screen.

 

  • Podpora Multiple Video Streams: tak jak je řečeno G450 může v jedno, okamžiku simulovaně přehrávat více než jen 1 video záznam.Na zkoušku jsme to zkusili a výsledek nás mile překvapil. Na každém monitoru se přehrával jiný film. Kvalita výsledného zobrazení byla velmi dobrá, dovolím si tvrdit, že lepší než u GeForce nebo Savege4. Tohle je naprosto perfektně provedené funkce.

 

  • High-Resolution TV-Out: další zajímavá funkce se nám TV encoder, který je nyní integrován v hlavním grafickém čipu. Považte, že si můžeme dovolit na dvou televizích zobrazit obraz až v neuvěřitelném rozlišení 1600x1200. S-Video vývod je integrován v konektoru HD- 15, kde přes redukci můžeme připojit již zmiňovanou TV. 

 

Kvalita zobrazení: jak je již u Matroxu zvykem, obraz je naprosto špičkový. Ve srovnání s GeForce jo o poznání lepší. Karta je schopná běžet až v rozlišení 2048x1536 a s obnovovací frekvencí až 85 Hz. A to při tomto nastavení je ještě naprosto čitelný text!!!! To hovoří za vše.

Testování, testování, testování...

Testovaná sestava

Procesor Intel Pentium III Coppermine 1000 MHz (32k L1, 256k L2)
Paměť 128MB Infineon CAS-2 PC133 SDRAM DIMM
Základní deska Soyo SY-6BA+IV 440BX
Grafická karta Matrox G450 Dualhead 32MB DDR SGRAM
Matrox G400 Dualhead 32MB SGRAM
Nvidia Reference GeForce2 MX 32MB
Pavný disk Quantum Fireball KA Ultra ATA/66 7200 RPM
Doplňky 3Com 10/100 PCI Ethernet, Sony 40x CD
Software Windows ME, Matrox Beta Driver 6.03.026, Nvidia Detonator 3 Driver

 

Kancelářské testy- WinBench

 

Grafické testy- WinMark

 

Video2000

V 2D zobrazování není výkon G450 vůbec špatný zejména ve smíšených a kancelářských testech, kde utekl všem soupeřům testech. 

V grafických testech je výkon G400 i G450 naprosto stejný. Ale jen těsně za nimi se umístil GeForce2 MX.

A nakonec ve Video testech už se ukazuje lepší výkon GeForce2 MX ve video aplikacích a už narůstající ztráta Matroxů.

 

3DMark 2000 - 1024x768x16

 

3DMark 2000 - 1024x768x32

 

Quake III Arena - Fastest

 

Quake III Arena - High Quality

 

Quake III Arena - Super High Quality

 

Na těchto grafech můžeme vidět, že G450 je především určena do kanceláří a pro profesionální použití, kde se neočekává takový výkon ve 3D aplikacích, videu a 3D hrách, ale je požadována špičková 2D grafika. Když to tak vezmeme kolem a kolem G450 je o celých 50% pomalejších v herních testech než GeForce2 MX.

Můžeme se jen hádat, kde vězí chyba, jestli v 64 bitových pamětích nebo menším taktováním jádra či ještě nedodělanými ovladači... Může to být také chyba v nastavení a komunikaci karty s ostatními programy, protože originál G400 má jádro na 125Mhz a G450 podle našich testovacích programů jen 66Mhz což asi není pravda. 

Závěr:

protože je G450 vyráběná 0,18um technologii, tak nepotřebuje aktivní chlazení a ke správnému chodu mu stačí pouze pasivní chladič. Přetaktovat kartu jsme nezkoušeli, ale co jsme zajímavého vyzkoušeli bylo , že jestliže byla frekvence AGP až 90Mhz, tak to karta akceptovala a naprosto bez problému jela. A cena? V Americe se prodává za cenu okolo 145 dolarů, což je asi 5 300,- Kč. Musíme ale počítat, že se cena určitě ještě navýší. Podle mě se tato karta hodí spíše do počítačů pro kancelářské použití nebo do domácnosti. Pro hráče bych doporučil spíše osekanou verzi GeForce2 a to GeForce2 MX, která nabízí slušný výkon za slušné peníze.

zdroj:       www.GamePC.com
zpracoval: Dostál

Váš názor Další článek: EPSON PhotoPC 3000Z - Obrazová kvalita, referenční snímky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,